Bursa Teleferik Teferrüç İstasyonu
Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik 29 Ekim 1963 tarihinde açıldı. 2012 yılına kadar hizmet veren teleferik, teknolojisinin ve binaların artan yolcu kapasitesine hizmet vermekte zorlanmaya başlamasından dolayı yenilenmesine karar verildi.Yamaç Korfalı projeyi anlatıyor:
Mevcut Teferrüç, Kadıyayla ve Sarıalan Teleferik hattı teknolojisi altyapısı ve istasyonları yenilenerek, hat Uludağ Oteller bölgesine kadar uzatıldı. Toplam uzunluğu 8.8km olup Tefferüç İstasyonu'ndan (rakım 236 m) 2. Oteller Bölgesi 1810 metreye çıkan hat 2015 yılında tamamlandı. Toplam 15.000 m2 kapalı alandan oluşan istasyonlarda, teleferik iniş biniş platformları, gişe ve bekleme alanları, kafe, büfe ve satış alanları, yönetim ve idari ofisler, kapalı kabin garajları ve teknik alanlar bulunmakta.
Projede zorlayıcı olan, tek aks üzerinde, 1. ve 4. bina arasındaki 9kmlik mesafe, yaklaşık 1500m rakım farkından dolayı, binaların yerleştiği topografya ve iklimler arasındaki değişiklik, ve bina programındaki kompleks teleferik teknolojisi, dönen çelik çarklar, ve bina içine girip çıkan 8’er kişilik hareketli kabinler oldu. Tasarımı kısıtlayan bir unsur da imar planında istasyonların zemin kat konturlarının, projeye başlamadan önce belirlenmiş olmasıydı.
Kent dokusu içindeki ilk durakla, dağ eteklerine, sonrada zirveye kadar uzanan 25 dakikalık yolculukta binaları bağlayan bir aks, ‘çelik halat’ istasyonlar arasındaki tek ilişki ya da ortaktır. Binaların tasarımında ön planda olan istasyonların erişilebilirlik ve ziyaretçi konforu ön planda tutularak, bulundukları çevre ve topoğrafyaya uyumlu olmasını sağlamaktı. Görsel ya da form şekil benzerliği ile ‘4 kardeş’ istasyon tasarlamak düşünülmedi.
Teferrüç İstasyonu:
İlk istasyon 63’yılında yapılmış olan eski teleferik binasının 50m kuzeyindedir. Yukarıdan bakıldığında geniş bir alanda tek yeşil kalmış bu arazide, binanın çelik çatı örtüsü 2 yönde kavisli formu ile ağaçların üzerinde adeta duraksamaktadır. Birinci katta ortagonal olan plan ile kavisli yay şeklinde çatı formu arasında kalan, solungaçları andıran alüminyum cam cephe sistemi, yelpaze şeklinde açılarak çatıyı farklı açılarda ve kotlarda yakalar. Her açısı ve yüksekliği bir diğerinden farklı cam/alüminyum modüller sayesinde, bekleme ve iniş biniş platformları gün boyu doğal ışık alır, ziyaretçiler binayı çevreleyen ağaçlar ve bursa ovasıyla etkileşim kurar. Zemin katta çeşitli satış alanları ve idari ofisler, 1. katta iniş biniş platformu, bekleme alanları ve kafeler planlanmıştır.