Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Muğla ve İlçeleri Tip Otogar Projesi

Team Fores mimarlık ofisi Muğla ve İlçeleri için geliştirdiği tip otogar projelerini anlatıyor:

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin talebi üzerine, Muğla il ve ilçelerinde artık çok eskimiş, ihtiyaca cevap veremez durumda olan, şehrin ve ilçelerin trafik düzenini aksatacak konumda bulunan otogarların yenilenmesi ile ilgili bir konsept proje çalışmalarına başlanmıştır.

Muğla ve ilçelerinin günlere ve saatlere göre trafik yoğunlukları, yolculara ait tüm veriler, yeni büyükşehir olan Muğla'nın gelişen ihtiyaçları, demografik yapılanması incelendikten sonra, konspet projenin geliştirilmesi için Milano merkezli, Vittorio Grassi mimarlık pratiği ile biraraya gelinerek, geleneksel ve köklü mimari dokunun içerisinde yer alacak, geleceğe ait bir otogar mimarisinin nasıl olması gerektiği üzerine çalışmalara başlanmıştır.

Otogarlar halen dünyada, CO2 emisyonunun en yoğun olduğu, dinamik, yorgun ve karmaşık yapılardır. Tüm projelerinde sadelik arayışında olan Teamfores, aynı anlayışı benimsemiş Vittorio Grassi Mimarlık ekibiyle yaptığı kolektif çalışmalar sonucu ve bütün ilçe otogarlarına adepte edilebilecek, ekonomik ve hızlı inşa edilebilir olmasıyla da kısa zamanda hayata geçirilebilecek bir çözüm önerisiyle projesini sunmuştur.

Projenin en önemli özelliği basitliğidir. En basit geometrik formlardan biri olan 'üçgen' üç ayrı ebatta ve açıda kullanılarak, sonsuz esnekliğe ve büyüme-küçülme imkanına sahip bir yapı meydana getirmiştir. Gerek peron, gerek kapalı alan ihtiyacı göz önüne alındığında aslında proje T-enha, A-kıcı ve Y-oğun olmak üzere üç ayrı boyut ve ihtiyaç programına göre oluşturulmuştur ama arazi yapılarındaki kademelenme ve boyutsal değişkenlikler göz önüne alındığında tüm projeler, ihtiyaç programları sabit kalmak koşuluyla boyutsal değişiklik gösterebilmektedir.

Peronların bulunduğu ana mekan olarak tabir edilebilecek üst örtü üzerindeki üçgen formların farklı kullanılmasıyla oluşturulan açıklıklar, güneş ışınlarının kontrollü biçimde aşağıya alınmasını sağlarken, otobüslerin en çok egzos dumanı yaydığı, durma ve kalkma anlarında da hava sirkülsayonu sağlamaktadır. Aynı zamanda ılıman bir iklime sahip Muğla şehri ve ilçeleri yoğun yağmurlara alışık olduğu için, yağmur suyunun da rahatlatıcı ve temizleyici etkisini yaşatabilmek bu açıklıkların görevlerindendir.

Muğla yeşil bir şehirdir. Bu şehrin otogarları da aynı yeşillikte olmalıdır ki, emisyonun kötü etkisini ve yer yer sertleşebilen rüzgarın olumsuzluklarını azaltabilsin. Aynı zamanda daha hızlı bir sirkülasyon içinde olan minibüslerin otogarla olan ilişkisini koparabilsin ve dışardan ilk kez yöreye gelenleri, yeşilliklerle ve sadeliğiyle karşılayabilsin.

Tüm mimarlar 'Az, çoktur' yönergesini arar, hayatları boyunca. Teamfores ve Vittorio Grassi Architetto Partners bu projeyle bu yönergenin anlamını buldu.

Künye
Proje Yeri: Muğla
Proje Tipi: Otogar
İşveren: Muğla Büyükşehir Belediyesi
Peyzaj Mimarlığı: Hande Aydıngün
Aydınlatma Projesi: Yenigün Aydınlatma
Statik Projesi: Gelişim İnşaat Proje
Mekanik Projesi: Ekon Mühendislik
Elektrik Projesi: Çaba Elektrik
Tesisat Projesi: Ekon Mühendislik
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Serter Karataban

Vittorio Grassi