Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Best Choice Property and Yacht Ofisi

Deren Uysal Architecture tarafından tasarlanan Best Choice Property and Yacht Ofisi Marmaris’te yer alıyor.

Marmaris’in ilk yerleşim yeri olan Kale Bölgesi ve devamında gelişen ve günümüzde “Barlar Sokağı” olarak anılan sokağın çevresinde, dönemin sivil mimarlık ürünlerinin bulunduğu bir eski yerleşim dokusu bulunmaktadır. Best Choice Property and Yacht Ofisi projesi de bu dokunun içinde yer almaktadır. Marmaris Kalesi’nin bulunduğu tepe ile Barlar Sokağı’nın kesişim noktasına çok yakın bir noktada yer alan mevcut yapı, doku içerisinde inşa edilmiş görece yeni, betonarme bir yapıdır. Daha önce yerinde bulunan eski yığma bir yapının rekonstrüksiyonu olabileceği tahmin edilmektedir.

İç mekan düzenlemesi ağırlıklı olan proje, mevcut yapının içerisinde üzerine eklenen onlarca düzensiz ve niteliksiz ekten arındırılmasıyla başlar ve genelde eğlence mekanları tarafından kullanılan bu dokuda görece yeni olan ofis fonksiyonunu eski yapının içine yeni bir formla yerleştirmeyi ve kurumsal kimliği bu şekilde yapıya nüfuz ettirmeyi hedefler. Mevcut cephe dili korunur ve sağlıklılaştırılır. İç mekanda mevcut yapıya kontrastla dinamik ve açık planlı bir ofis mekanı kurgulanır.

Emlak ve yat satışına yönelik hizmet veren ofiste, çalışma fonksiyonunun yanı sıra hem açık alanda hem de iç mekanda sergileme ve müşterilerle formal ve informal görüşmelerin yapılabileceği oturma alanlarına bolca yer verilmiştir. Kullanıcıları Yat Limanı cephesinde yapıya ait bir açık alan karşılar. Bu açık alanda tasarlanan sergileme, oturma, saksı gibi çeşitli işlevler, mevcut dokunun açık mekanlarında kalıcı müdahalelere yer vermemek adına modüler mobilyalar ve portatif gölgeleme elemanları şeklinde tasarlanmıştır. Bu mobilyalar ve gölgeleme elemanları tıpkı iç mekanda olduğu gibi diyagonal formlarla kurgulanmış ve yaratılmak istenen kontrastın dış mekandaki karşılığını üstlenmiştir. (Ne yazık ki projede tasarlanan gölgeleme elemanları yerine, uygulamada farklı bir şemsiye kullanılmıştır.) Bu alandan sonra yapıya girildiğinde kullanıcıları geniş bir karşılama holü, uzunca bir bekleme koltuğu ve tüm mekanlar boyunca devam eden duvar nişleri karşılar. Zemindeki nişlerde mimari projenin paralelinde tasarlanmış olan devasa bir haritayı ve çeşitli görselleri içeren grafik uygulamalar yer alır. Bunun devamında yer alan baskın bir karşılama bankosu hem çalışanlara hem de geçici süreli hizmet alanlara hizmet vermektedir. Zeminde bir, üst katta iki adet alçak duvarlarla bölünmüş ofis mekanları vardır. Çok dar ve lineer bir forma sahip olan yapıda sirkülasyonun akıcılığının ve açık planlı bir yerleşim yapılarak doğal aydınlatmanın sağlanması çok kritiktir.

Ana girişin tam karşısında, yapının diğer ucunda Barlar Sokağı’ndan da bir giriş mevcuttur. Bu sayede yapı iki yönlü bir pasaj olarak da sirküle olabilmektedir. Bu girişin yanından yukarıya çıkan merdiven önce kullanıcıları üst katta yer alan ofislere, sonra da çatı terasına taşır. Bu esnada sirkülasyon üzerinde yer alan mutfak hem ofisin kendi ihtiyaçlarına hem de olası durumlarda çatı terasındaki organizasyonlara hizmet vermek amacıyla tasarlanmıştır.

Yapının çatısına yapısal bir ek yapmamak amacıyla, çatıya çıkış merdivenin üzerinde yer alan uzunca bir çatı penceresinden sağlanmaktadır. Terastaki mekan düzenlemesi sadece mobilyalara dayanmaktadır. Terasta ve zemindeki ön açık alanın zemininde ahşap deck, iç mekanda ise tüm zeminlerde mikrobeton kullanılmıştır. Duvarların geneline beyaz renk hakimdir, dış mekanda tasarlanan mobilyalarda, yapı cephesinde yenilenen ahşap doğramalarda ve kepenklerde, kurumsal kimliği yansıtacak pastel bir lacivert renk kullanılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Marmaris
Mimari Proje Ekibi: Deren Uysal
İşveren: Best Choice Property and Yacht
Danışman: Levent Uysal, Halil Atlı
Ana Yüklenici: Best Choice Property and Yacht
İç Mekan Projesi: Deren Uysal Architecture
Konsept Tasarımı: Deren Uysal Architecture
Uygulama Projesi: Deren Uysal Architecture
Grafik Tasarım: Selen Özdoğan
Fotoğraf: Selen Özdoğan, Deren Uysal
Proje Başlangıç Yılı: 2021
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Toplam İnşaat Alanı: 270 m²

Pin It
Mimar

Deren Uysal