Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Çorlu Belediyesi Atakent Kapalı Pazaryeri

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Atakent Kapalı Pazaryeri, Çorlu’nun önemli ulaşım arterlerinden biri olan Çetin Emeç Bulvarı üzerinde konumlanıyor.

Megaron Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Arazinin kuzeyinde Çetin Emeç Bulvarı, güneyinde 18 Mart Cd. bulunmakta olup, Çetin Emeç Bulvarı ile 18 Mart Caddesi arasında 6 metreye yakın kot farkı bulunmaktadır. Arazideki kot farkı, yapı tasarımında avantaja çevrilmiş olup, 2 kat olarak tasarlanan yapıya Çetin Emeç Bulvarı ve 18 Mart Cd. üzerinden direkt girişler yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Yapı çevresinde konut ve kamu kurumları yapılaşması hızla devam etmektedir. Yapının tasarımında sadece Pazaryeri Yapısı yapmak yerine farklı işlevleri bünyesinde barındırabilecek yapı tasarımı öncelikli yaklaşımımızı oluşturmuştur.

Mimari Dil ve Yapı Tasarımı

Tasarımda alışılagelmiş pazaryeri yapıları aksine, sade ve yalın modern tasarım yolu benimsenmiştir. Yapı tasarlanırken sadece Pazar Alanı İşlevine hizmet vermek yerine, farklı işlevlere de hizmet verecek şekilde Yarı Açık Kamusal Alan olarak tasarlanmıştır. (Konser alanı, çok amaçlı salon, spor alanları, kapalı otopark alanı… vb.). Yapı genel anlamda betonarme 1 bodrum kat ve çelik konstrüksiyon katı olmak üzere 2 kattan oluşmaktadır.

Tasarlanan yapının cephelerinde, iç işleyişle dış mekanlardaki aktivitelerin görsel temasının kesintisiz devamı için yer yer geniş boşluklar bırakılmış, yapıyı şeffaf ve geçirgen bir his yaratması amacıyla kısmen dış mekanla iç mekan ayrımını yapan, yer yer rüzgarı kesen genişletilmiş sac paneller kullanılmıştır. Bu yaklaşım aynı zamanda yapı kütlesinin bütünde algısal olarak hafifleşmesine de yardımcı olmuştur.

Projede çatı tasarımı yapının en önemli noktalarından birini oluşturmuştur. Çatı Kent Saçağı olarak tasarlanmış olup, Ritmik Tasarımı ile altında birçok işlevi bünyesine alması amaçlanmıştır. Çatı kütlesi parçalanarak birbirine zıt eğimler oluşturulmuş ve bu eğimler arasında kalan boşluklar sayesinde alan içerisine doğal ışık ve hava alması sağlanmıştır. Çatının ritmik tasarımı yapıyı algısal olarak hafifletmekle beraber, modern bir yapı tasarımını da beraberinde getirmiştir. Bu çatı formu aynı zamanda pazar kurulmadığı günlerde konser alanı olarak kullanılabilecek kat için akustik avantaj sağlayacaktır.

Çatının devamı şeklinde tasarlanan ve araç otoparkı üzerine uzanan yer yer Saçak görevi üstlenen çatı uzantıları yayaların değişen iklim şartlarında yapıya rahat bir şekilde erişebilmelerine olanak sağlayacaktır. Farklı işlevlere hizmet eden parçalı çatı formu uzun yapı kitlesinin hafif bir plastik etkiye sahip olmasına da katkı sağlamaktadır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Çorlu, Tekirdağ
Proje Tipi: Pazar Yeri
Proje Tipi Grubu: Kamu
İşveren: Çorlu Belediyesi
Toplam İnşaat Alanı: 11,013 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Harun Çalışkan

Banu Çalışkan

Cemile Yılmaz

Süleyman Türk

Ezgi İyidoğan

Tuğçe Türe