Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Üsküdar Mustafa Kavsar Baba Camii Yenileme Projesi

Üsküdar Mustafa Kavsar Baba Camii Yenileme Projesi Kayabay Mimarlık tarafından projelendirildi.

Proje Açıklama Metninden:

Üsküdar Valide-i Atik’te, Kartal Baba Caddesi ile Çavuşdere Caddesi’nin kesişiminde bulunan Mustafa Kavsar Baba Cami, 1650’li yıllarda Kavsarazâde Mustafa Dede tarafından yaptırılmıştır.

Mustafa Kavsar Baba Camii, kare planlı düz çatılı küçük bir camiidir. Köşedeki Kâtip Mustafa Çeşmesi’nden biraz içeridedir.

Tek minareli ve tek şerefeli olan bu camii, Kavsara Mustafa Efendi Camii olarak da bilinmektedir.

Sepetçiler Şeyhi Mustafa Dede tarafından 1650’li yıllarda yaptırılan camii inşasından 58-60 yıl sonra torunu tarafından 1125 (1713) senesinde tamir edilmiştir.

Zamanla harap olan mabet, yapımından yaklaşık 200 yıl sonra, Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmiâlem Valide Sultan (öl. 1853) tarafından 1257 (1841) tarihinde ihya edilmiştir. Bunu belirten altı satır halinde hazırlanmış olan kitabe camiinin kapısı üzerinde iken, günümüzde kitabe minare kaidesi üzerindedir. Kitabe yazarı Şair Şeyh Muhtar Efendi’dir.

Mustafa Kavsar Baba Camii 1930 tarihlerinde yıkıldığında, günümüze sadece iki özgün eser kalmıştır. Bunlar; 3-4 parçaya ayrılan büyük kitabesi ve ayrıca mihrap üzerinde bulunan ayet kitabesidir.

1930 yılında yıkılan Mustafa Kavsar Baba Camii’sinden günümüze sadece 3-4 parçaya ayrılan büyük kitabe ile mihrap üzerinde bulunan ayet kitabesi kalmıştır.

Mihrap ayeti kitabesi günümüzde minber üzerinde bulunmaktadır.
“Külle ma dehale aleyha Zekeriyye’l-mihrab” Bu yazı, Hattat Abdullatif Efendi tarafından hazırlanmıştır.

1998 yılında ise camii bugünkü şekliyle betonarme olarak yeniden inşa edilmiştir.

Cami’nin yenileme projesi ve tasarımında, caminin ilk yapıldığı zamanda Tekke olması bağlamında, ahşap malzeme ve sade detaylar ile bir “ev hali” ve duygusu yakalanmak istenmiştir.

Geleneksel mimariden ve tarihten biçimsel aktarımlardan ziyade, oranlara dikkat edilmiş, az malzeme ile ancak, incelikli yapısal detaylar ve soyutlanmış bir süsleme ile bir mekan kurgusu hedeflenmiştir.

Künye
Proje Yeri: Üsküdar, İstanbul
Proje Tipi: Dini Yapı
Proje Tipi Grubu: Cami / Mescit
Mimari Proje Ekibi: Özgür Kayabay, Berkayhan Soybora
İşveren: Kalyon Vakfı
Ana Yüklenici: Kalyon İnşaat
Uygulama Projesi: Kayabay Mimarlık
Fotoğraf: Sahir Uğur Eren
Proje Başlangıç Yılı: 2021
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2022
Toplam İnşaat Alanı: 160 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Özgür Kayabay