+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Varyant Plus

Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi projeyi anlatıyor:

Daha önce  tasarladığımız ve inşa edilen Varyant Karşıyaka projesinin yanındaki arsada yerleşme ile bütünleşen, körfez manzarasına tamamen yönelen çevre yerleşmeleri ve arazi  özelliklerini gözeten bir yaklaşımla büyükkütleli ama geçirgen; rüzgarı güneşi ve görüşü tamamen kapatmayan bir kompleks yapı tasarlandı. 

Bütün bu çevresel  ölçeklendirmelere rağmen masif ve net geometrisiyle yerleşme ikonik görselliğe kavuşturuldu. Bulunduğu bölgeyi  vurgulayan, oto yoldan uzak mesafelerden,  sahil bölgesinden algılanan,  ekspresif bir imajı olmasına rağmen bulunduğu bölgeyi bir yer haline getiren, farklılığı etrafıyla uyumsuzluk oluşturmayan bir tasarım olsun istenildi.

Bu monoblok  kütlelerde boşluk  doluluk dengelerini kurarak hafifleme ve geçirgenlik sağlandı. Kütle yüzeylerinde de daire çeşitlerinin organizasyonuna bağlı olarak açıklık ve şeffaflıklarla geometrik ancak karmaşıklaştırılmış bir cephe tekstürü kurgulandı.

Ana yatay kütle tabana kademelendirilerek bağlandı. Kütle içindeki devasa  arka deliklerin tabanları kat bahçeleri olarak tasarlandı.

Düşey kütle yatay kütle ile kapsamlı ve kademeli bir dış mekan tanımlayacak şekilde konumlandırıldı. Bu yüksek kütle üzerinde de kat bahçesi niteliğinde delik boşluklarla kütlenin masifliği kırıldı ve cephe organizasyonu rasyonel geometri içinde karmaşıklaştırılarak yatay blokla özdeşlik sağlandı. Garajlar, kütlelerin tabanını oluşturan dış mekan, teras bahçeli daireler, spor tesisleri,  kapalı, açık yüzme havuzları mekanları ile kademelendirilerek araziye uyum içinde oturtulup yerleşmenin kütlelerine eşdeğer kapsamlı bir bahçe mekanı elde edildi. Cephe tekstürleriyle ve yerleşme kurgusuyla uyumlu bir peyzaj dokusu oluşturulmuştur.

Peyzaj dokusu içinde kısmen güneşten korunaklı alanları olan 50 metre uzunluğunda körfez deniz manzarasına yönelik pozisyonda açık yüzme havuzu ve süs havuzları yer almakta, terasmanlar manzaraya  yönelik açık yaşam alanları olarak çeşitlenmektedir. Peyzaj dokusu sert zeminleri su elemanları bitki tarhları ve çeşitlemeleriyle binalardan bakıldığında bir süper-grafik gibi düzenlenmiştir. Bloklarda 1+1, 2+1, dubleks, 3+1 , 4+1, 5+1, daireler, tabanda ise teras evler, bahçeli evler olarak villa niteliğinde daireler düzenlenmiştir. Sosyal tesis mekanlarında kapalı havuz, fitness center squashlar, kapalı tenis kortu, toplantı salonu, lobi-lounge yer almaktadır. Açık yüzme havuzu, çocuk oyun alanları, kademeli seyir ve gezi terasları sosyal tesisin devamı olan aktivite ve rekreasyon alanları olarak tasarlandı.

Binaların strüktür kurgusunu konvansiyonel kolon kiriş düzeni yerine temiz açıklıklar, esneklik ve net alanlar oluşturan mantar döşeme sistemi kullanarak çözümlendi. Yatay blokta alışılmış konstrüksiyon düzenini zorlamadan bir mega – strüktür elde edildi.

Ağırlıklı olarak güney ve güney-batıya yönelmiş yapılarda güneş panelleri, foto voltaik paneller çatının bütününde konumlandırılarak sıcak su,  ısıtma, ortak alanların ve açık alanların aydınlatılmasında gerçek anlamda güneş enerjisini kapsamlı olarak sisteme sokan bir düzenleme yapıldı.  VRV sistemler, ısı pompaları döşemeden ısıtma ve güneş enerji sistemleri ile hibrid, ekolojik bir tesisat yapısı kurgulandı. Akıllı kontrol sistemleri ile enerji tüketimi indirgendi ve kullanım kolaylıkları sağlandı.

Yağmur suyunu toplamak, gri suyu dönüştürüp ayrı sistem de kullanmak, çöpleri ayrıştırıp dönüşüme sunmak, organik çöplerden kompost üreterek büyük peyzaj alanına gübre elde etmek için düzenekler kurmak projenin ekonomik ve ekolojik hedeflerini oluşturuyor.

Enerji tasarrufunun alt yapısı olarak bina cephelerinde ısı ve su yalıtımı yapan özel sıva kullanılmış üzeri beyaz seramik kaplanarak hem ısı yalıtımı hemde küresel ısınmaya karşı yansıtıcı yüzeyler yapılandırılmıştır. Varyant Plus'da loca balkonlar yapılmış, bina cephelerinde çıkıntı yapmadan gölgeli açık kullanım alanları elde edilmiştir. Gerektiğinde daire açıklıklarında, bri – soley dış veya ısı cam arası jaluzi kullanılabilecektir.

Binaların iç kullanımı rahatsız etmeden cephelerinden ve arka deliklerden fiber optik veya led sistemlerle aydınlatılıp , gece algılaması ve ikonik röper özellikleri vurgulanacaktır.

Sürdürülebilirlik kavramları içinde yapılan bu düzenlemeler işletme ekonomisi sağlayarak aidat masraflarını düşürecektir. Binaların her kademesinden girilen kolay kullanımlı garajlar büyük ölçüde doğal olarak havalandırılacaktır.

 Varyant Karşıyaka projesinin devamı niteliğinde olan bu tasarım marka değeri, sürdürebilirlik sertifikası hedefleriyle kalite, kente, kullanıcıya ve sektöre katkı çıtasını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Bu sürdürülebilirlik nitelikleri dolayısıyla Varyant markası Varyant Plus Eco olarak devam ettirildi.

Künye
Proje Yeri: Karşıyaka, İzmir
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Kumko İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: S.Ata Turak Peyzaj Mimarlığı
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
Toplam İnşaat Alanı: 60.000 m2

Pin It
Mimar

Adnan Kazmaoğlu