Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

2. Jenerasyon Renovasyon

Semih Gül tarafından yenilenen apartman dairesi, mimarın çocukluk ve gençlik dönemini geçirdiği, inşaatı babası tarafından üstlenilen ve 2004 yılında tamamlanan bir yapıda bulunuyor.

Semih Gül, projeyi anlatıyor:

Renovasyon Projesi Balıkesir ili, Bahçelievler Mahallesinde eski adıyla Subay Evleri olarak bilinen konumda, dört katlı bir apartmanın dördüncü katında bulunmaktadır. 1950’lerden sonra ortaya çıkan kooperatif yoluyla yapılan, bahçe içinde, iki katlı, sırt sırta müstakil konutların bulunduğu alanda dönem dönem apartmanlaşma görülmüş; fakat mahalle 90’ların sonu, 2000’li yılların başına kadar özgünlüğünü korumuştur. 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’deki pek çok örneği gibi bu yapılaşma da ranta kurban gider.

Bu apartman dairesi, yapıldığı dönemin yaşam dinamikleri ve plan tipinin günümüz ihtiyaçlarına karşılık verememesinin yanı sıra, yapı malzemelerinin seçimi ve kullanıcı etkili deformasyon göz önünde bulundurularak, yapının atıllaşmasını engellemek ve çokça karşılaştığımız yık-yap yöntemi yerine mevcut yapının değerini artırmak amacıyla renove edildi.

Türk Evi, Türkiye’de apartmanlaşma süreci konut planlarını incelersek her dönem yaşam dinamiklerine göre yapı plan dizilimleri oluşturduğunu görebiliriz. 2000’li yılların başında yapılan bu yapının da yaşam alanı ve yatma alanı olarak ikiye bölündüğünü ilk bakışta anlayabiliyoruz. Giriş holü; mutfak, oturma odası ve salonu karşımıza çıkarıyor. Mahremiyetin korunması, giriş kapısının açılışı ve yatak alanlarının görünmemesi için ikinci bir koridor işlevlendirilmiş. Üç adet yatak odasına ve ıslak hacimlere bu koridorla ulaşılabiliyor. Salon ve oturma odası arasındaki bölünmüşlük çokça karşımıza çıkan, dönem planlama ve yaşam dinamiklerinden. Bu odalar en değerli cephe olarak sokak cephesine konumlandırılmıştır.

Plan revizyonu ilk olarak salon ve oturma odası olarak işlevlendirilmiş mekanları birleştirme ve tek bir yaşam alanı oluşturma fikriyle başladı; kemerler ve kapılarla odaların sınırlarını açıkça belli edilen eski plandan, kemerler, kapı ve pervaz bölümleri, mutfak ve koridoru oluşturan duvarlar kaldırılarak aslında taşıyıcıyı sistemin sınırlarının belirlendiği serbest plan düzenine geçildi. Dairede genel bir sorun olarak algılanan doğal ışığın mekan içine alınmaması, sınırların kaldırılması ile çözümlendi. Yatma bölümüne ve ıslak hacimlere ulaşımı sağlayan koridor sadece sirkülasyon alanı olmaktan çıkıp mutfak ve yatma bölümüne entegre oldu.

Künye
Proje Yeri: Balıkesir, Altıeylül
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Ana Yüklenici: semihgulmimarlik
Proje Başlangıç Yılı: 2021
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Toplam İnşaat Alanı: 195 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Bünyamin Semih Gül