+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Işık Evi

Madra ve Kaz Dağları’na komşu Pelitköy Sahil’de bulunan yapı Cahit Göbekli tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Yüzyıllar boyunca binaların biçimlendirilmesinde güneş ışığı tasarım kriterlerinin başında yer almıştır. Adını bölgenin mitolojisinden alan ev Işık evi tasarımında da bölgede dört mevsim yüzünü gösteren güneş ve eğimli arazideki körfez manzarası tasarım parametrelerinin ilk sıralarındadır.

Yapının doğal ışıkla maksimum ilişki kurması amacıyla geniş cephe pencereleri kullanılmıştır. Bu pencereler, kullanıcıların manzara ve çevrenin güzelliğiyle bütünleşebilmesi için tasarlanmış. Bunun yanında argon gazlı cam kullanılarak görsel konfor ve enerji tasarrufu optimum seviyede tutulmuş.

Eğimi kullanarak yükseltilmiş kot da inşa edilen yapı manzaraya yönelimi ve geçirgen cephesiyle eşsiz bir panoramik körfez manzarası sunuyor. Servis alanları ve ıslak hacimler doğu cephesinde tutularak diğer bağımsız bölümlerin manzaraya hakim bir şekilde konumlandırılması amaçlanmış.

Yapının cephesinde modern, dayanıklı ve enerji tasarrufuna katkı sağlayan serapen sistemi kullanılmıştır. Taşıyıcı klipslerin üstüne yerleştirilerek oluşturulan kaplamada klipslerin arasındaki boşluk taş yünüyle doldurularak ekstra yalıtım sağlanmıştır.

Eğimin oluşturduğu boşluk kullanılarak oluşturulan havuz ve kapalı otoparkta da çağdaş malzemeler kullanılmıştır. Etrafı istinatlarla çevrili, depo ve kapalı otopark olarak kullanılan bodrum kat da yapının isminin hakkını veren bir tasarımla doğal aydınlatmadan yararlanmak için güneş tünelleri oluşturulmuş. Bahçedeki tünellerden ışığı içerik alarak aynalar yardımıyla bodrum kat da güneşi hissetmek mümkün.

Her yatak odasına banyo tasarlanan yapıda çamaşır şaftı oluşturularak 1.katdaki odalarla alt kattaki çamaşır odası arasında bir kanal oluşturulmuş. Kat yerleşiminde iki kata da salon mutfak yapılmış, her kat kendi içinde bir bütün olarak düşünülmüş.

Çelik sistemle tasarlanan geçirgen merdiven ahşap kaplamayla tamamlanmış ve süs çelik halatlarla bütünlüğü sağlanmış.

Künye
Proje Yeri: Balıkesir, Burhaniye
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Murat Özenen
Ana Yüklenici: Örentepe İnşaat
Statik Projesi: Hakkı Göbekli
Fotoğraf: Furkan Koçak
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 594 m2
Toplam İnşaat Alanı: 397 m2

Pin It
Mimar

Cahit Göbekli