Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Arkas Sanat Alaçatı

Artı3 Mimarlık tarafından tasarlanan Arkas Sanat Alaçatı, 2024 yılında tamamlandı.

Alaçatı, son yıllarda artan biçimde, kıyı turizmine dayalı hızlı ve plansız bir değişimle lükse dayalı tüketim imajının yüklendiği bir yerleşim haline gelmiştir. ARKAS SANAT ALAÇATI, tüketim odaklı bu değişime karşı, Alaçatı'nın gündelik yaşamına sanat odaklı yeni ve dönüştürücü bir pratik eklemek, kente güçlü bir kamusal mekân sunmak üzerine tasarlanmıştır.

Yapı, avlu etrafında kurgulanmış duyusal deneyime odaklı içe dönük bir mekân kurgusuna sahiptir. İçe dönük mimari kendisini yalın net duvar yüzeyleri ve masif kütlesi ile görünür kılar. Yalın mimari, duvar yüzeylerinde açılan kontrollü yırtıklar, kütlenin merkezindeki avlu boşluğu ve tavan ışıklıkları aracılığı ile gün ışığına ve zamana dayalı sürekli değişim gösteren mekânsal bir derinlik kazanır.

Çevre ile kurduğu kendine özgü dışı içe çeken kademeli ilişki ile, ziyaretçiyi kentin mevcut atmosferinden kademe kademe sanatsal eylemleriyle tanımlanan yeni bir mekânsal deneyimin içerisine almayı amaçlar. Yapının ana girişi 12500 Sokaktan masif bahçe duvarlarında açılan giriş boşluğu aracılığı ile sağlanır. Yansıma havuzu ve heykellerin yer aldığı ön bahçe, sokağın karmaşası ile yapının sunduğu sanat odaklı pratikler arasında bir geçiş niteliğindedir. Giriş saçağının yönlendirilmesi ile yapıya girilir. Yapının zemin katında giriş holü, sürekli ve geçici sergi salonları, sergi holü ve kafe bulunur. Masif kütlenin merkezinde, iki ana sergi holünün arasında yer alan yine masif yüzeylerle çevrili etkinlik avlusu, dışarıdan tek katlı bir yapı algısına sahip olan ziyaretçiye sürprizli bir mekânsal derinlik sunar. Kafenin olduğu bölümden ve iki ana sergi salonun arasında yer alan boşluktan yan ve arka bahçelere geçiş sağlanır. Kısmen açık sergi kısmen dinlenme ve toplanma alanı olarak kurgulanan arka bahçe ziyaretçilere açık alanda da farklı mekânsal deneyimler sunmaya devam eder. Bodrum katta etkinlik avlusu ile bütünleşecek biçimde, atölye alanı, kütüphane, sergi holü ve ofisler yer alır. Bodrum kat, sahip olduğu zengin mimari programı ile avlunun mekânsal gücünü kullanarak farklı eylemlere izin verecek dinamik bir kullanımı örgütleyecek biçimde düzenlenmiştir.

Zaman algısına odaklı mekansal atmosferin sağlanmasında tek tip doğal taş malzemenin kullanımının belirleyici bir yeri vardır. Yapının duvarlarında, zemininde, açık mekanların zemininde, dış mekan mobilyalarında doğal taş-traverten malzeme kullanılmıştır.

ARKAS SANAT ALAÇATI, Arkas Holding ile Çeşme Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında Çeşme Belediyesi'ne ait arazinin 30 yıllığına Arkas Holding'e tahsis edilmesiyle Alaçatı'ya kazandırılmış kamusal bir yapıdır. Yerin dinamiklerini değiştirme amacı ve potansiyeli taşıyan bir kamusallık sunan yapı, Kamu – Özel Sektör İşbirlikteliğinin kamu lehine gerçekleşmiş örneklerinden birisi olması açısından da önemlidir.

Yapının, Alaçatı'nın turizme dayalı tüketim imajının beraberinde getirdiği popüler-basmakalıp eylemlerin dışına çıkılmasını sağlayacak sanat-kültür odaklı güçlü mimari programı ile varoluşu; nitelikli ve özgün eylem ve mekanlar ile alternatif gündelik yaşam pratikleri sunuyor oluşu; detaylara kadar inen yapısal hassasiyetle üretilen yalın mimarisinin gücü ile Alaçatı yaşantısında farklılık yaratacağı inancındayız.

Künye
Proje Yeri: İzmir, Alaçatı
Proje Tipi: Sanat Merkezi
İşveren: Arkas Holding
Ana Yüklenici: İNKA İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: Artı3 Mimarlık
İç Mekan Projesi: Artı3 Mimarlık
Uygulama Projesi: Artı3 Mimarlık
Aydınlatma Projesi: Artı3 Mimarlık
Statik Projesi: Ardalı İnşaat
Mekanik Projesi: Matesis Mühendislik
Elektrik Projesi: DR Mühendislik
Fotoğraf: Zeren + Mehmet Yasa Photography
Mimari Mesleki Kontrollük: Artı3 Mimarlık
Proje Başlangıç Yılı: 2022
Proje Bitiş Yılı: 2022
İnşaat Başlangıç Yılı: 2023
İnşaat Bitiş Yılı: 2024
Arsa Alanı: 2624 m2
Toplam İnşaat Alanı: 2574 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ülkü İnceköse

Uğur Yıldırım