Atlı Evi
İstanbul, Şile'de bulunan Passive House sertifikalı üç katlı konut, içinde bulunduğu coğrafyaya uyum sağlamaya odaklanmış bir tasarımla 800 m² yaşam alanı sunuyor.Yüksek enerji verimliliği sağlayan altyapı sistemleri ile şebekeden bağımsız olarak var olabilen yapı, atık yönetimi, gıda üretimi, su toplama-depolama ve arıtma sistemleri sayesinde kendi kendine yetebiliyor. Mimari tasarım sürecinde mühendisler ve danışmanlar ile dirsek temasında tasarlanan yapı, Passive House sertifikasyon kriterlerini sağlamak amacıyla milimetrik hesaplar içerisinde tamamlandı. Tüm cephelerinin doluluk/boşluk oranlarının coğrafi yönlere göre tasarlandığı konutun doğrama ritimleri bu sebeple her cephede farklılık göstermekte. Zemin katının kısmen toprağa gömülü olması binaya yaklaşırken kapladığı hacmin görsel yükünü hafifletmesi ve çevre ile uyum sağlaması amaçlanarak planlandı.
Yapı üç temel işlevi barındırmakta: on odalı konut, profesyonel mutfak / etkinlik alanı ve ofis.
Tüm fonksiyonları keskin ayrımlar olmadan tek bir kütlede ve dolaşım planında çözen tasarım aynı yaklaşımı arazi ile olan ilişkisinde de sağlamakta. Mümkün olduğunca geçirgen ve yüksek hacimlerden oluşan konut çevresine doğru verdiği derin perspektifler sayesinde iç/dış ayrımını minimize etmekte.
Temel altı dahil ısı köprüsüz yalıtıma sahip olan yapının, şebekeden bağımsız çalışmasını sağlayan tüm sistemler bodrum katta bulunan teknik hacimlerde konumlandı. Yerleşkede bulunan teknik çeşitliliğe ek olarak planlanan biyolojik çeşitlilik permakültür prensiplerine uygun olarak hiçbir kimyasal ve mekanik arıtma sistemi barındırmayan ekolojik göletler ile sağlandı. Ekosistemin çalışmasını sağlayan su döngüsü de bu prensipte yerleşkenin tüm alanlarında kullanılır oldu.