Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

EnPlaza

BFTA Mimarlık tarafından tasarlanan EnPlaza, İstanbul Ümraniye’de, Alemdağ Cad. ve TEM arasında gittikçe yoğunlaşan bir iş alanında bulunuyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Doğusunda Ümraniye Sanayi Sitesi, kuzeyinde Anel binası ve ofis bölgesi, batısında yeni yapılan Avrupa Konutları, güneyinde ise Ümraniyenin en önemli ticari yerleşim çizgisi olan Alemdağ cad. yer almaktadır.

Bu bölge İstanbul’un eski sanayi bölgelerinden biridir. TEM katılımına yakınlığı ve arsa arzının kolaylığı sebebi ile hızlı bir şekilde ticari yapılaşmaya maruz kalmıştır. EnPlaza, Ümraniye’nin en canlı ticari hayatını barındıran Alemdağ cad. ile bu hızlı büyüyen iş alanını bağlayan işlek cadde üzerinde yer alır.

Bina, mağaza katları üzerinde yükselen nitelikli ve prestijli bir ofis binasıdır. Arsa konumu, batıya doğru yükselen kot durumu ve doğusundaki işlek cadde verilerine göre mağaza cephelerini batıya ve kuzeye açar. Ayrıca 1. Katındaki geniş teraslı yeme içme işletmelerine göre tasarlanmış terasları da kuzey ve doğu cephesinde yeralır.

Ofis binası güneyindeki doğrusal çekirdekten beslenen ve uzun cephesini kuzeye veren dikdörtgen biçiminde bir binadır. Cepheye dik takılan beyaz renkli güneş ışığı takıları kuzey cephesinde eğik gelen doğu ve batı ışıklarını ofis hacimlerinin içine yansıtarak aldığı için bu mekanlarda sağlıklı ve nitelikli bir doğal aydınlatma sağlar. Bu yapılar binanın doğu ve batı cephesinde sıklaşarak cephe bütünündeki oranlarını korurlar. Bu sıklaşma rahatsız edici doğu ve batı ışığından da ek bir koruma sağlar.

Cephe takıları tüm bina yüksekliğinde birkaç ayrıtta derinliğini değiştirerek binanın 1.katından çatı üzerindeki kotuna binayı bir kat aşarak ulaşır. Bu ayrıtların dik düzlemde yerleri her bir takıda değişmektedir. Fakat bu değişim pencere ölçeğinden bina ölçeğine doğru anlam kazanmaya başlar. Tüm binada ise etrafındaki binalardan çok farklı cephe dokusu oluşturur. Bu beyaz takıların dik düzlemdeki iniş kalkışları füme renkli seçilen cephe camı (Şişecam 50/33) üzerinde gölgelerden oluşan bir dalga etkisi üretir.

Bu yapı kiralama ve satış amacı ile tasarlandığından dolayı, İstanbul ofis piyasasının iktisadi gelişmelere verdiği hızlı tepkilerden dolayı kat planı ölçeğinde değişik kullanımlara, büyümelere, küçülmelere olanak sağlayan, çok esnek bir anlayışla tasarlandı. Bu anlamda aynı çekirdek değişik katlarda tek ofisten sekiz ofise kadar büyük inşai harcamalar yapılmadan çevrilebilir.

Ofis binası kullanıcılarına sunduğu yüksek güvenlik standartları ile de öne çıkmaktadır.

EnPlaza 140-590m² aralığındaki ofisler ve 80-150m² aralığında dükkanlara ev sahipliği yapar.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Ümraniye
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Enyapı-Akyapı-Optimal Proje Ortaklığı
Statik Projesi: Mustafa Sak
Mekanik Projesi: Cemalettin Sönmez
Elektrik Projesi: Mustafa Aydın
Fotoğraf: Gürkan Akay
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Toplam İnşaat Alanı: 20.000 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Fuat Taşkıranoğlu

Beylem Taşkıranoğlu

Miguel Zapatero

Oğuzhan Solmaz

Ece Yurdakul