Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Eti Maden Misafirhanesi Yenileme Projesi

VEN Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Proje, İstanbul’un tarihi merkezinde Tarihi Yarımada’da, Atatürk Bulvarı üzerinde bir yapısal güçlendirme ve yenileme projesidir.

Koruma plan alanında bulunan yapı, 1974 yılında inşa edildiği tarihten bugüne sahibi Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından misafirhane ve hizmet binası olarak kullanılmaktadır. Misafirhane kullanımı korunarak günümüz kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda yenilen yapıda, çağdaş bir yaklaşımla cephe yeniden tasarlanmıştır. Yapının bulunduğu Atatürk Bulvarı’nın üzerindeki komşu binalar bulvar boyunca aralıksız devam eden yedi katlı bitişik nizam yapı düzeni içindedir. Bu bağlamda proje, bölgede yaygınlaşan ve yerel yönetim tarafından sunulan silme ve profillerden oluşan, cephe yenileme konseptine karşı bir duruş sergiler.

Cephe tasarımındaki temel yaklaşım bor minerallerinin beyaz kristalize görünümünü yenilenecek cepheye taşımak olmuştur. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ülkemiz bor minerallerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması görevini yerine getiren bir kamu kuruluşudur. 33 cm genişliğindeki modüllerden oluşan beyaz opal U cam duvarlar bor madenlerinin kristalize görünümü çağrıştırır. İç mekanda ise bütün cephe duvarları yarı saydam bir görüntü oluşturur; ışık içeri alınır ama iç mekan görüntüsü dışarıya verilmez. Cephede elde edilen yalın ifade, Tarihi Yarımada dokusunda mütevazi bir duruş sergiler.

U cam sistemi hem güneş kontrolü sağlayarak, hem de yalıtım değerleriyle yapının enerji verimliliği artırır. Öte yandan bulvar üzerindeki trafiğin yarattığı ses kirliliğine karşı da akustik bir yalıtım oluşturur. Beyaz opal U cam duvara entegre açılır kanatlı şeffaf vizyon cam alanlar ise misafirler odalarının manzaraya açılımını sağlar.

Cepheden gelen kristalize ifade yapının zemin katında yer alan resepsiyon ve lobi alanlarının düzenlenmesinde devam ettirilir. Yapının bodrum katında, arka cephede bulunan iç bahçeyle bağlantılı ve 48 kişiye hizmet edebilecek yemek yeme bölümü, gerekli depolama alanlarıyla birlikte mutfak, çocuk oyun alanı, ve diğer servis alanları bulunur. Birinci katta yer alan 16 kişilik toplantı ve kabul odası ile çalışma odası kurumun hizmet ihtiyaçları için ayrılmıştır. Toplam 5 adet olan yatak katları ikinci kattan başlar ve biri engelliler için düzenlenmiş olmak üzere toplam 33 oda kapasitesi vardır.

Tarihi Yarımada’da tescilli tarihi ve arkeolojik eserlerle bir arada bulunan yapıların tarihi çevreye karşı duyarlı olarak yenilenmesi, yenilenme sonucunda güncel fonksiyonların karşılanması ve bu yenilemenin çağdaş bir yaklaşımla yalın bir dilde olması projenin öne çıkan unsurlarıdır.

Künye
Proje Yeri: Fatih, İstanbul
Proje Tipi: Yurt / Konukevi
Proje Tipi Grubu: Konaklama
İşveren: Eti Maden İşletmeleri AŞ
Statik Projesi: İndis Mühendislik
Mekanik Projesi: Melis Proje Mühendislik
Elektrik Projesi: Melis Proje Mühendislik
Fotoğraf: Gürkan Akay
Mimari Mesleki Kontrollük: Furkan Avşar
Şantiye Yöneticisi: İSTİNAT İnşaat
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Toplam İnşaat Alanı: 1.740 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Gül Güven

İrem Kılıç

Gülistan Durmaz

Recep Aygın

Gamze Güven

Figen Zorlu