Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Getir Genel Müdürlük "Köy Meydanı"

URBANJOBS, 1.200 çalışanlı Getir’in Etiler Doğuş Center’da toplam 2 kattan oluşan 1.600 metrekarelik ofisi içinde çok amaçlı salon tasarladı.

URBANJOBS, projeyi anlatıyor:

Getir Genel Müdürlük’ün çalışanları için daha yenilikçi ve esnek çalışma imkanı yaratmak amacıyla bu ofis alanı için belirli bir zamanlama ve brief verilerek konkur süreci başlatıldı. Konkur brifinde özellikle 1.600 metrekarenin yaklaşık olarak 350 metrekarelik alanı “Köy Meydanı” diye ayrıldı. Köy Meydanı alanında kurucular ve çalışanların startup ruhunda hiçbir hiyerarşi olmadan aynı yerde olmalarının esas olduğu belirtildi. 1 aylık süreç sonucunda konkura katılındı, videolar ve görselleştirmeler sunuldu. Özellikle “Köy Meydanı” brifinde uygun olarak URBANJOBS tarafından bu alandaki ilerici fikirler ortaya konuldu. Konkurun kazanılması ardından tasarım sürecine başlandı.

“Köy Meydanı” olarak adlandırılan alan aynı zamanda kafe, toplantı alanı, pilates yapılabilecek, konserler verilebilecek ve çalışanların rahatça oturup sosyalleşebileceği çok fonksiyonlu bir alan olsun isteniyordu. Bu brifte zor olan bir konu vardı: Çalışanlar ve kurucuların aynı ortamda şeffaflıkla yer alması. Yöneticilerin konuşmalarına gizlilik sağlanmalı ve burada sosyalleşecek çalışanların kendilerini rahat hissetmesi sağlanmalıydı. Tasarım sürecinde öngörülen toplanma alanı doğrultusunda Köy Meydanı’nın platformlar içerisinde oluşması savunuldu ve ikna süreci ardından uygulamaya geçildi, yaklaşık olarak 110 metrekarelik alan platform olarak düzenlendi. Platformların üzerine kanepeler kurgulandı. Bu kanepeler oraya monte edilmemiş, sökülebilir ünitelerdi. Kolonlar arasında gerilmiş 6 metrelik bir profil üzerine basit sandalyeler asıldı. Sandalyeler için çok farklı askı aparatları düşünüldü ve kullanıma en uygun olan tasarım gerçekleştirildi. Kanepelerin söküldüğü zaman için birer istasyon yeri belirlendi. Asılı sandalyeler çalışanlar tarafından alınıp, herkesin kendi sandalyesini platformlar üzerine yerleştirmesi planlandı. Platformlarla ilgili olarak çok ciddi bir Rhino tabanlı çalışma yürütüldü. Özellikle sandalyeler konulduğu zaman oradan düşmemeleri ve aradaki mesafelerin korunması açısından bir düzen belirlendi. Bu planda minimum 100 kişinin bu sandalyelerde oturması yer alıyordu. Platformların ebatları da bu sayıya uygun olarak belirlendi.

İşverenin hedefinde çalışanların, potansiyel çalışanların ve işbirlikçilerin etkileneceği, Getir’in genç, dinamik ve güçlü duruşunu sergileyecek bir mekân vardı ve talepleri net bir şekilde belliydi. URBANJOBS tasarım sürecinin başında Getir’in mevcut 70 deposunun bir kısmını ziyaret ederek sipariş geldiği andan teslimata kadarki süreci gözlemleme fırsatı buldu. Markayı daha iyi tanıyarak tasarım süreci işlemeye devam etti. Kullanılan malzeme ve renk seçiminde Getir’in renklerine özellikle giriş alanında ve genel alanlarda uymamaya çalışan URBANJOBS tarafından söz gelimi ıslak hacimlerde özellikle farklı renkler kullanıldı. Beklenenin aksine farklı bir renk skalasına gidildi. “Köy Meydanı” alanında sadece platformun olduğu 350 metrekarelik alanın içindeki 110 metrekarelik alan renkli olarak tasarlandı. Bu alan dışındaki her yer nötr olarak siyah, beyaz ve gri tonları kullanıldı. Platform alanı hem kanepe düzeniyle hem de aydınlatmasıyla sürekli değişebilen, farklı senaryolara açık dinamik bir mekân oldu. Mesai saatleri içinde çalışılabilen, sunumlar esnasında projeksiyon perdesinin açılıp kanepelerin kaldırılmasıyla sandalyelerin konulabileceği bir sunum alanına dönüşebilen, iş çıkış saatlerinde pilates yapılabilen, konserlerin verilebileceği, Cuma günleri happy hour’ların düzenlenebileceği bir parti alanına dönüşebilen bir alan oluşturuldu.

Getir’in ayrıştırıcı özellikleri olarak Türkiye’de ilk defa farklı kullanım senaryolarına uyum sağlayan açık ofis sistemi kurularak içeride bitkisinden, aydınlatmasına, ses sistemi, her şeyiyle yenilikçi ve esnek, tüm çalışan ve kurucuların bir arada olduğu daha hızlı, daha iç içe ve daha heves uyandıran bir çalışma alanı kurgulanmış olması söylenebilir.

URBANJOBS tarafından tasarlanan yeni mekânda açık ofis pratiğine geçilerek ortak çalışma alanlarının arttırılmasıyla çalışanların birbirlerine vakit kaybetmeden, daha hızlı ve kolay ulaştıkları ofis ortamının başarıyla oluşturulduğu geri dönüşleri alındı.

Harita
Künye
Proje Yeri: Beşiktaş, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Getir Perakende Lojistik AŞ
Uygulama Projesi: Oğuz Bayazıt Mimarlık
Aydınlatma Projesi: ON/OFF Aydınlatma Tasarımı
Elektrik Projesi: Hızal Elektromekanik
Fotoğraf: Emre Dörter
Proje Başlangıç Yılı: 2018,
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 1,600 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Murat Dede