İstinye Konutları
Sarıyer İstinye'de 18.000 m2 bir alanda konumlanan bodrum katlar hariç yaklaşık 24.000 m2 lik inşaat alanına sahiptir.Arsanın boğaz manzarasına hakim konumu ile yaklaşık 40 m'ye varan eğimli yapısı ve projenin boğaz silüetine olan etkisi tasarımın en belirleyici kriterlerini oluşturmuştur. Eğimden faydalanarak oluşturulan teraslamalar ile blok mantığından oluşan alışılagelmiş boğaz yapılaşmasının dışına çıkılmıştır. Çevre yerleşmelerde bulunan projelerle aynı yoğunluğa sahip olmasına karşın boğazdan bakıldığında yapı kitlesi ve yoğunluğu hiçbir şekilde hissedilmemekte, tamamen bahçelerden oluşan terasların oluşturduğu yeşil bir doku algılanmaktadır. Proje bu yönüyle boğazda yapılaşmaya alternatif bir örnek teşkil etmektedir.
Konutlar, boğaza doğru sırasıyla otopark-müştemilat, araç-yaya yolu, arka avlu, yatak odaları, bahçe-köprü-galeri, ara avlu, yaşama ve yaşama ile ilişkilenen teras bahçe olmak üzere her biri ayrı bir blok üzerinde konumlanan 4 ayrı zondan ve bu zonlar arası geçişten oluşan, tek katlı bir tip daire modülü üzerinden kurgulanmıştır. Proje, bu modülün yatayda sıra ev mantığında yan yana dizilmesi, düşeyde ise çatı alanlarının bahçe olarak kullanıma olanak sağlayacak şekilde kaydırılarak teraslama yapılmasıyla oluşturulmuştur. Bina girişlerinde kurgulanan avlular, zonlar arasında oluşturulan bahçe alanları ve galerilerle birlikte açık ve kapalı köprü geçişler ile tüm mekanların ışık ve hava ihtiyaçları karşılanmış, keyifli ve dinamik yaşam alanları tariflenmiştir. Tasarlanan bu kesit ve ince uzun plan kurgusu ile hiçbir şekilde önü yapılarla kesintiye uğratılmayan konutların neredeyse tamamına manzara ve bahçeler verilmiştir. Ağaç yetiştirilebilen bahçeler, jakuzi ve barbekü kullanımları ile zenginleştirilirken bahçeler arasında tasarlanan yeşil duvarlarla konutlar arasındaki mahremiyet sağlanmıştır.
Çoğunluğu 4+1 ve 3+1 dairelerden oluşan 91 konutluk projede daire büyüklükleri bahçe alanlarıyla birlikte 170 m2 ile 280 m2 arasında değişmektedir. Arazinin şekillendirdiği köşelerde oluşturulan yeni tip dairelerin yanında manzaradan aynı şekilde faydalanmak için eğimin alt ve üst noktalarında tasarlanan dubleks daireler ile konut tipolojisi zenginleştirilmiştir. Konutlara hizmet etmek üzere alt ve üst kotta olmak üzere iki farklı sosyal alan tasarlanmıştır. Üst kotta konut bloğu çatısında boğaz manzarasına hakim açık havuzlu bir sosyal alan kurgulanmıştır. Alt kotta yer alan sosyal tesis kapalı aktivite alanları dış mekanda açık havuz, spor alanı ve korunan ağaçlarla birlikte oluşturulan geniş bir yeşil alanla bütünleşmektedir.
Araç trafiği proje alanı içine sokulmamış, caddeye bakan yüzden her konut dizisi için ayrı araç giriş-çıkış yolları tasarlanmıştır. Konutlar ile araç yolları arasında istenen izolasyon araç yolu yanında konumlandırılan yaya yollarına paralel yerleştirilen yeşil bantlar ile sağlanmıştır. Yaya dolaşımı ile hiç kesişmeyen araç yolları her eve ulaşabilmekte araçlarını evlerinin karşısındaki kendi özel park alanlarına bırakabilen kullanıcı bir paravanla genel kullanımdan ayrılan avlulu yeşil bir alandan evine girebilmektedir. Bu yoğunlukta bir yapılaşma içinde kullanıcıya müstakil bir yaşam hissi tariflenmektedir. Projenin komşu parsele bitişik diğer yanında ise kesintisiz olarak en üst kottan en alt kotta bulunan sosyal tesise inen ana bir yaya aksı tasarlanmıştır. Arazideki eğim dikkate alınarak bu yaya yolu yanında tüm kotlara hizmet eden ve her konut sırasından ulaşılabilen şeffaf bir yatay asansör tasarlanmıştır. Bu şekilde boğaza ve yeşile hakim bir şekilde keyifli bir site içi sirkülasyonu tariflenmiştir.