İlgili Projeler

Karaköy Lokantası

2000 yılından bu yana gündüzleri esnaf lokantası, akşamları ise modern meyhane olarak varlığını sürdüren Karaköy Lokantası’nın aynı sokak üzerinde taşındığı yeni mekanı, Ypsilon Tasarım tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Tarih boyunca İstanbul’un liman ve ticaret merkezi olmuş, Boğaziçi’nin Avrupa tarafında ve Haliç’in ağzında yer alan Karaköy’de, atmosferini şehrin renklerinden, geleneğin ürettiklerinden ve çok kültürlü toplum mozaiğinden alan kendine has ve zamansız bir tasarım anlayışıyla yenilendi.

Mekânın en dikkat çekici öğesi olan ve mutfak ile yemek alanını birbirinden ayıran duvarın kaplandığı el yapımı çiniler, lokanta için özel tasarlandı ve Türkiye’nin seramik endüstrisinin öncülerinden Gorbon Seramik’de özenle üretildi. Sınırsız birleşim ve tekrar çeşitliliğiyle ve yüzeyindeki beklenmedik ışık gölge oyunlarıyla kendi içinde hareketlenen bu çiniler, rengiyle de ortama sakin bir canlılık katıyor.

150 m2 oturma, 50 m2 mutfak ve servis alanına sahip mekâna dahil edilen cam eklenti, ortamın doğal ışığını arttırarak hacim algısını büyütüp ferahlatıyor. Cam eklenti de dahil tüm zeminde uygulanan mermer mozaik döşeme, bütünlüklü bir zemin algısı yaratırken aynı zamanda parlak ve mat yüzey bitişlerine sahip altıgen mermer parçalarının bir araya gelmesiyle kısmen yansıtıcı, kısmen emici, hareketli bir zemine dönüşüyor.

Girişten yemek alanına tüm mekânı kapsayan ahşap modüler tavan, açılı ve derinlikli formuyla akustik kontrol, iklimlendirme, aydınlatma, müzik yayını gibi tüm unsurları çözmenin yanı sıra, geniş tavan yüzeyini hareketlendirerek ortama kimlik kazandırıyor.

Bar, meze tezgâhı ve servis bölümlerinde, duvar çinilerini kapatmadan tavandan sarkan konstrüktif paslanmaz malzemeden raflar, detaylarında gizli aydınlatmalarıyla arkadaki çinileri ve üzerindekileri aydınlatarak mekânın canlılığını arttırıyorlar.

Geniş giriş cephesinde yer alan camlı ahşap doğramalar, geçirgenliği ve geniş açılım imkânıyla mekânın canlılığını sokağa taşıyor ve davetkâr bir giriş sağlıyor.


Mekâna girenleri karşılayan meze dolabı ve bar, beklerken yemek seçimine ve içki servisine imkân veriyor. Uzun, monoblok yapısıyla girişte etkin bir yer alan barın tezgâhı, pütürlü ve mat yüzeyiyle doğal taşın kullanımını ve temasını yumuşatıyor.

Barın arkasındaki ayna kaplı duvar, hem ahşap tavan sisteminin yansıyarak sürmesini, hem de giriş alanının derinlik kazanmasını sağlıyor.

Lokanta girişinin solunda yer alan büyük cam, yüzeyinede sergilenen “alıntı”larla “CaMekan”a dönüşüyor. CaMekan, Karaköy Lokantası’nın daha önceki mekânında farklı bir konseptle başlattığı vitrin yerleştirmelerinin bir devamı.

Künye
Proje Yeri: Karaköy, İstanbul
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Ada Yiyecek İçecek ve Turizm
Danışman: Hayriye Sözen
Ana Yüklenici: Ada Yiyecek İçecek ve Turizm
Aydınlatma Projesi: ON/OFF Aydınlatma Tasarımı
Mekanik Projesi: Ar Tesisat
Elektrik Projesi: Resaş Elektrik
Şantiye Yöneticisi: Barış Keleş
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2020
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Arsa Alanı: 300 m²
Toplam İnşaat Alanı: 200 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Yeşim Bakırküre
Yardımcı Mimar(lar)
Abdullah Akçay