Katılımcı (NITA), Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması
Mimari Proje RaporuKonum
Merzifon İş ve Yaşam Merkezi Proje Alanı, Merzifon şehir merkezinde konumlanmaktadır.Proje alanının 3 kenarı yaya yoluna açık olmakla birlikte güney cephesi (Sepetçi Sokak) araç trafiğine açıktır. Tasarım alanı 5 katlı yoğun yapılaşmayla birlikte, yoğun iş ve sosyal hayat yaşantısının var olduğu bir bölgede yer almaktadır.
Konsept
Tasarımda ana kaygı, kamusal – yarı kamusal ve özel alanların bir uyum içerisinde çalışmasını sağlayarak, kent merkezini canlandırmak olmuştur. Tasarım alanının yakın çevresi ile olan ilişkisi, alanın bir yaya sirkülasyonu üzerinde olması, tasarımın ana girdilerini oluşturmuştur. Yaya sirkülasyonunu yapı içerisine taşınması ve mekanın her an yaşayan bir sokağa dönüşebilmesi içinYapının ortasında avlu oluşturulmuş, zemin katta tamamen kamusal ve olabildiğince geçirgen bir planlama yapılmıştır. Yapının kuzey yönünde yaratılan boşluk Cumhuriyet Caddesi ve camii meydanından proje alanına yaklaşan insanlara davetkar bir giriş sunar. güney cephesi bir diğer ana girişidir, oluşturulan iç avlunun Sepetçi Sokak’tan geçen yaya ve araç trafiğine hissetirilmek amaçlanmıştır.
Kullanım Senaryosu
Zemin katta küçük esnaf ve ticari satış üniteleri ve lokanta konumlandırılmıştır. Otopark girişi M.Aksoy Sokağı’nın kuzey yönünden verilmiştir.
Ofis; otoparktan ve dışarıdan yaya olarak gelen kullanıcılar 1. bodrum kattaki güvenlik noktasından geçerek ofis asansörlerini kullanabilmektedirler.
Yaşam Merkezi Kullanımı; yaşam merkezi tamamen kamusal olarak düşünülmüştür. Yapının Kuzey ve Güney yönlerindeki ana girişlerinde tasarlanan merdivenler ile orta avludan +9.50 kotundaki sergi alanına ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca zemin kattan asansör ile de bu kata ulaşılabilmektedir.
Ticaret Birimleri ; 1. bodrum katta market fonksiyonu önerilmiştir. Zemin kat ve yapının kuzey girişnde meydan hissi yaratılarak 0.00 kotunda ve +3.50 kotlarında lokanta fonksiyonu önerilmiştir. Doğu-batı yönünde oluşturulan sokak ile 0.00 kotunda yapının tamamen geçirgen olması sağlanmıştır. 0.00 kotunda plan düzleminde yaratılmaya çalışılan geçirgenlik, kesitteki avlu kurgusu ve avlu çeperinde yer alan açıklıklar ve merdivenler ile üst kotlara da taşınmaya çalışılmıştır.Ofis çeperlerinde mahremiyet sağlanırken, ofis koridorlarından zemin kotu ile görsel temas veiletişim kurulması hedeflenmiştir.