Expo 2016 Antalya Expo Kulesi
NİTA Mimarlık tarafından tasarlanan proje, 2014 yılında açılan Expo 2016 Antalya Expo Kulesi Mimari Proje Yarışması'nda 1. ödüle layık görüldü.Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:
“Çiçek ve Çocuk” temalı EXPO 2016 Antalya ile uyumlu, Antalya’yı temsil edecek, son derece yerel, aynı zamanda evrensel olan simgesel bir yapı oluşturmak hedeflenmiştir.
Antalya
Tarihi mirasa ve doğal güzelliklere sahip, dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birisidir. Yazın 35° sıcaklık ortalamasına sahip, yılın 300 günü güneşlidir. Kentte Milattan önce dönemlerden kalan eserler bulunmaktadır.
Expo 2016 Antalya
“Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya” sloganı ile A1 Botanik EXPO’su “Çiçek ve Çocuk” teması ile Antalyada düzenlenmiştir. Bu tema ve slogan doğrultusunda 1.100.000 m² arazi üzerine masterplan hazırlanmış, hazırlanan masterplan doğrultusunda, tema ve alan ile uyumlu kule tasarımı mimari proje yarışması ile elde edilmiştir.
Fikir
Kule tasarımında ana kaygı; “Çiçek ve Çocuk” temalı masterplan ile uyumlu, Antalya’dan izler taşıyan, güçlü ve sade çizgiler ile ifade edilebilen kent için sembol yapı olabilecek bir tasarım hedeflenmiştir.
Program
101 m kotunda 1500 m² açık ve kapalı seyir alanı oluşturulmuştur. Dairesel plan ile 360° EXPO alanı ve Antalya manzarasına odaklanma sağlanmıştır.
Sirkülasyon
3 adet asansör ve yangın merdivenleri ile düşey sirkülasyon sağlanmıştır.
Form Fonksiyonu İzler
Form, fonksiyonu takip etmiştir. 3 asansörü saran 3 yaprak tarihi Üç Kapılar(Hadrians Gate) ile ilişkilendirilmiştir.
Kentin Sembolü
Antalya EXPO Kulesi’nin şehir için ikon yapı olması hedeflenmiştir.
Güneş Işınlarından Korunum
Yapının konveks formu, güneşin dik ve sert geldiği saatlerde kapalı seyir katının gölgede ve serin kalmasını sağlar.
Perfore Aluminyum Cephe
Perfore cephe, seyir katlarına güneşin kontrollü bir şekilde girmesini sağlar.
Açık ve Kapalı Seyir Katları
Kule teraslarının kullanımı farklı mevsim kurgularına ve hava koşullarına uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Kule seyir alanları kapalı ve gezilebilir çatı terasından oluşmaktadır. Yapı cephesinde oluşturulan aluminium strüktür cephe, yapı içerisine ışığın kontrollü girmesini sağlar. Derin plana sahip +101,40 kotu terasının aydınlık olması için çatıda ışıklık yapılmıştır. Bu ışıklık ile çatı ve kapalı seyir katı arasında görsel bağlantı da sağlanmaktadır.