İlgili Projeler

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

Mimari Rapor

Merzifon Batı Karadeniz Bölgesi''''nde Amasya''''ya 45 km uzaklıktaki yerleşimi M.Ö 5500 lere uzanan pek çok uygarlığa ev sahibi yapmış bir ilçesidir. Hitit uygarlığı döneminden itibaren önemli ticaret yollarından biridir günümüzde de Karadeniz sahiline ve Orta Anadolu''''ya giden yollar Merzifon''''dan geçmektedir ve Amasya-Merzifon havaalanı ile bu yüzden hala bu ticari ve stratejik önemini korumaktadır.

Tasarım Stratejileri

Belirlenen proje alanı ve ihtiyaç programının yoğunluğu, niteliği ve kentsel önemi göz önünde bulundurulunca aynı alanda pek çok farklı ihtiyacı karşılamalı ve problemi çözebilmeli.

Muammer Aksoy ve Hal Sokağı boyunca uzanan kent meydanından gelen yaya ve ticaret aksı göz önüne alındığında bu aksı güçlendirecek ve devamlılığını sağlayacak şekilde arsa sınırlarından itibaren ana kütle oluşturulur.

Sirkülasyon şehirler için çok önemli bir rol üslenir proje alanına bakıldığında Hal Sokağı ve Muammer Aksoy Sokakları lineer bir şekilde meydan tarafından gelip devam edemiyor ya kesintiye uğruyor ya da yön değiştirerek ilerliyor böyle bir durumda yapı tam bu düğüm noktasında yer alıyor. Yapının da bu sirkülasyona göre kuzey ve güney taraflarında köşelerden incelerek bu sirkülasyona ayak uydurması ve insanları alt zeminden geçirerek hem alt zeminde oluşturulan yarı açık halk pazarı ve geleneksel esnafın ticareti için trafik oluşturmak hem de fiziksel ve görsel geçirgenliğin sağlanması amaçlanmıştır.

İhtiyaç programı içeriğinde zemin kat kullanımı istenilen alan arazinin büyüklüğüyle aynı eğer tamamı zemin kat olarak kullanılırsa çeşitli problemler oluşur (derin plan, tek yönlü mekanlar, mekan türü çeşitsizliği) aynı zamanda arazi yaya aksanlarının merkezinde bulunduğundan fiziksel ve görsel geçirgensizlik oluşacaktır. Bu yüzden yapının iz düşümü hizasından bir alt zemin oluşturulup kuzey ve güney cephelerden giriş-çıkışlar alınarak farklı varyasyonlardaki kentli geçişleri sağlanmıştır. Alt zeminde oluşturulan bu yarı açık alan ile zemin kat kullanımı arttırılıp geleneksel esnaf desteklenmiştir

Bölgedeki tarihi taşhan ve bedestende de görülen plan şemasında kütlenin ortasında oluşturulan iç avlu etrafında örgütlenen yaşam boyu eğitim merkezi, kafe-restorant ve açık, yarı-açık ve kapalı ortak kullanım alanlarıyla yapı içinden ve dışardan kullananlara kaliteli mekanlar sunmaktadır. Çok amaçlı salonun ve sergi holünün iç avluyla birlikte kullanılabilme esnekliği farklı varyasyonlu etkinliklerin yapılmasına olanak sağlar. Güney cephesindeki açıklıkla hem sokak ile görsel ilişkisini kurar hem de hava sirkülasyonunu daha etkin yapar.

Sürdürebilirlik Üzerine

Hangi cephede olduğuna göre yüzde 30 ila 70 arasında değişen opaklığa sahip delikli alüminyum cephe paneli ile güneşten gelen ışınlardan dolayı ısınmayı yaz dönemlerinde minimuma indirerek kış döneminde de açılıp kapana kapanabilen panjur sistemiyle maksimum güneşten yararlanılır ve doğal ısınma soğutma sistemine ve giderlere olumlu katkıda bulunur. Sokak tarafından ve karşıdaki binalardan içerisinin minimum görünmesi ve maksimum ışık almasının sağlar. Bu aç-kapa panjur sistemi açıklıkları geleneksel Merzifon evlerindeki pencere açıklıklarıyla aynı oranlardadır.

Az bakım gerektiren sığ toprak kısa bitkileri barındıran ekstensif yeşil çatı türü tercih edilmiştir bu sayede ofis katları için yazın daha serin kışın daha sıcak ortam hazırlar aynı zaman da yağmur sularının toplanıp yapıda gri su olarak tekrar kullanıma imkan tanır. Aynı zamanda cephede çeşitli yerlerde tasarlanan çiçeklikler ile cephe elemanlarına dolanan sarmaçık bitkiler tasarlanmıştır düşey doğrultuda da sokağın peyzajına katkıda bulunur yapı.

Hakim rüzgar yönü kuzey tarafından açılan boşluk havanın iç bahçeye girmesi ve çıkmasını sağlar.

Ala-sawa yöntemiyle fabrikada üretilen kaba yapı donatı yapısıyla c50 beton ve uygun kür koşulları ile normalde 60 yıl olan ömrünü 300 yıla kadar çıkarabiliyor. Saha dışında üretim yapıldığından minimum hata ve malzeme kaybı yaşanıyor. Hafriyat işlemleri sırasında üretim yapılabildiği için zamandan da tasarruf yapılır ve çevre esnaf ve halka daha az rahatsızlık verilir.

1. Kat belediyenin eğitim merkezi ve ortak kullanımlar için restorant-kafe ve iç bahçesiyle hem kapalı hem açık hem yarı açık ortak alanlar sunuyor kullanıcılara. Ofisi kullananlar hem zemin kata inmesine gerek kalmadan bütün çok yönlü kullanıma uygun farklı nitelikteki ortak alanları kullanabiliyor dışardan gelen kullanıcılarla birlikte. Çok amaçlı salon ve sergi salonunun bu iç bahçeyle ilişkilendirilmesi kullanım açısından esneklik sağlar.

Ofis katlar 25 – 50 ve 100 m2 ve bunların birleşmesi ve değişlik varyasyonlarının oluşturulmasına uygun biçimde tasarlanmıştır kolonaj, tesisatlar ve kullanım olarak her katta ortak mutfak oturma dinlenme alanları ve toplantı odaları ile her ofis için ayrı ayrı inşa etmek yerine herkes daha büyük ve kullanışlı bu ortak çalışma ve dinlenme alanlarını kullana biliyor.

Statik Rapor

Yapım tekniği (ala-sawa)

Projenin yapılacağı arazi şehrin merkezinde her iki tarafında da ticari faaliyetlerin sürdüğü insanların sık kullandığı bir güzergahta burada yapılacak projenin minimum sürede ve maksimum kalitede yapılabilmesi ala-sawa yapım sistemi ile karkas yapının yapılmasını öneriyoruz.

Bu sistem içinden germe çelik halat ve donatıların olduğu c50 beton ile yüksek deprem dayanımı ve normal bir betonarme yapı 50 yıl ömrü varken bu sistemde 300 yıl ömürlü yapılar yapmak mümkün. Çorum''''da bulunan fabrikada fabrika koşullarında (kaliteli kür koşulları, donatı, nitelikli eleman) sahada üretimden daha hızlı, kaliteli, dayanıklı ve ekonomik üretim yapmak mümkün. Yapılan ürünün yüzeyi düzgün olduğu için bazı yüzeyleri çıplak olarak kullanılabilir üzerine sıva boya gerekmeksizin bu şartlarda üretilen taşıyıcı sistem geleneksel üretime göre daha fazla açıklığı daha küçük ebatlardaki kirişlerle geçilebiliyor bu durum daha esnek bir alan sağlıyor değişik varyasyonlardaki kullanımlar için ve daha sonra değişebilecek ihtiyaç için. Fabrikada kolon, kiriş ve döşeme üretimi devam ederken aynı anda hafriyat ve temel yapılır ve gerekli altyapı yapıldıktan sonra yapı elemanları alana getirilerek monte edilir bütün kaba yapı 2 ay içerisinde ortaya çıkarılır daha sonra 3 içerisinde diğer ince işler tamamlanır.1/3 oranında sürede 1/6 oranında işçi kullanılarak daha kaliteli üretim sağlanmış olur ve inşaat çevresinde insanların ve orada ticaret yapan dükkanların minimum oranda etkilenmesi sağlanır.

Temel sistemi olarak deprem bölgelerinde kullanılan radye temel sistemi önerilmektedir. Bu sistem de tasarım depremi altında üst yapıdan gelen yükleri temel vasıtasıyla zemine uniform bir şekilde aktarılmakta, dolasıyla zeminde gerilme yığılmalarının oluşması büyük ölçüde engellenmiş oluyor. Bu sistemin diğer avantajı su yalıtımı güvenlik ve uygulamanın pratikliğidir.

Künye
Proje Yeri: Amasya, Merzifon
Proje Tipi: Ofis, Diğer Rekreasyon Yapıları
Proje Tipi Grubu: Katılımcı

Pin It
Mimar

Taha Hacıfazlıoğlu

Nezihe Atar