Map Gayrimenkul Ofis
Nord Mimarlık'ın iç mekan tasarımını gerçekleştirdiği Map Gayrimenkul ofisi Zorlu Center İstanbul'da bulunuyor.Tasarımcılar projeyi anlatıyor:
MAP Gayrimenkul’ün Zorlu Center’da yer alan 150 metrekarelik prestij ofisi yalın ve modern bir tavırla, bütüncül ve fonksiyonel bir kurgu eşliğinde tasarlandı. Mekan içerisinde iki yönetici odası, bir genel çalışma alanı, bir toplantı odası, sekreterya, mutfak ve ıslak hacimler yer aldı.
İlk aşamada konut olarak tasarlanmış mekanın planlama kararları yeniden ele alındı ve konut fonksiyonu doğrultusunda alınmış ıslak hacim kararları, mekanın yeni kullanımı için gözden geçirildi. Islak hacimler binanın mevcut şaftlarına ihtiyaçlara uygun olacak şekilde yerleştirilerek, fonksiyonel bir şema oluşturuldu. Mekânsal düzenlemeler ofis yaşantısına karşılık veren anlayışlarla şekillendirildi. Öncelikle sekreterya, girişe yakın bir noktada konumlandırılarak karşılama bankosu olarak kurgulandı. Sekreteryanın da içerisinde bulunduğu holün tasarımı çalışma alanlarıyla olan bağlantısı üzerinden ele alındı. Yönetici odaları ise ön cephede çözülerek, mekanın efektif bir plan şemasında kullanılması, özellikle de gün ışığından yüksek oranda faydalanması hedeflendi.
MAP Gayrimenkul ofisindeki ana tasarım prensibi, firmanın kurumsal yapısına uygun bir zemin hazırlaması için olabildiğince minimal bir anlayışla şekillendirildi. Buna uygun olarak bütüncül bir mekânsal organizasyon kuruldu ve malzeme çeşitliliği minimuma indirildi. Işığı içeri taşıyan ve yansıtan yüzeyler, geçirgen nitelikte kurgulandı ve birimlerin ihtiyaçlarına göre yer yer yarı şeffaf, ahşap, beyaz ve gri yüzeylerle desteklendi. Ofisin genel tavrındaki devamlılık hissi hem kullanılan aynı nitelikteki malzemelerle, hem de esnek çözümlere olanak tanıyan bir modülasyonla sabit mobilyalarda da devam ettirildi. Genel olarak şeffaflığın, tek tip ahşap malzemenin ve beyazın hakim olduğu ofisin renklerini, iç mekanlarda kullanılan heykeller, duvarlarda yer alan resimler ve bitkiler oluşturdu. Ayrıca ilk aşamadan itibaren tasarıma dahil olan bu detaylarla mekandaki yalınlığa dinamik bir etki sağlanmış oldu.
Ofisinin girişinde konumlanan ve karşılama bankosu vazifesi gören sekreterya, hemen yanında yer alan çalışma biriminin yarı şeffaf yüzeyiyle, arkasında ve üstünde detaylandırılan ahşap yüzeylerle ve aydınlatma elemanlarıyla tanımlandı. Sekreteryanın da içerisinde bulunduğu holün zemininde doğal taş kullanıldı ve dağılan ışığın yansımasına da katkı sağlanmış oldu. Holün devamında yer alan koridorda kullanılan cam ve ahşap ofis bölme sistemleriyle birimler birbirinden ayrıştırıldı. Projenin hem metraj, hem de fonksiyonellik bakımından en önemli tasarım unsurlarından biri olan ofis bölme sistemleri, alışılandan farklı detay ve malzeme kullanımıyla mekana ruhunu veren elemanlar olarak ele alındı. Bu bölme sistemlerinin tanımladığı izle birlikte, zemin kaplamaları da farklılaşarak, ofislerin içlerinde karo halı yüzeylere dönüştürüldü. Sekreteryanın yanında yer alan çalışma ofisinde, ana çalışma prensipleri üzerinden sade bir iç mekan kurgulandı ve duvarlarda modüler depolama üniteleri çözüldü.
Işık alan iki ana cephede konumlandırılan yönetici odalarının iç yüzeylerinde ağırlıklı olarak beyaz renk tercih edildi ve bu sayede hem mekanın derinliği desteklendi, hem de güneş ışığının diğer mekanlara aktarılması sağlandı. Bazı duvarlarda ise mekana fon olabilecek nitelikte gri renk kullanıldı. Duvar yüzeylerine ahşabın ve beyazın kullanıldığı raf ve depolama üniteleri entegre edildi. Yönetici odalarının modern algısını pekiştirecek bazı resimler, mumyalanmış bitkiler ve heykeller de mekan tasarımının bir parçası olarak ele alındı. Yönetici odalarının bir tanesi toplantı odasıyla bağlantılı olacak şekilde planlandı ve bu sayede istenildiğinde mekanın genişlemesine olanak tanıyan bir bağlantı da tanımlanmış oldu; böylece toplantı odasının dolaylı olarak doğal ışıktan faydalanmasına imkan tanındı. Aynı zamanda holden de ayrı bir girişi bulunan toplantı odasının tasarımında, toplantılar dışında da kullanılan bir mekan oluşu etkili oldu ve bu anlamda tavan, aydınlatma ve mobilyalarda fonksiyonel bir anlayış hakim oldu. Mekanı sınırlandıran duvarlardan bir tanesine boyalı cam kaplandı ve tüm yüzeyin bir yazı tahtası olarak kullanılmasına olanak sağlandı. Diğer duvarda da yalın detaylara sahip, beyaz renkli modüler depolama birimleri yer aldı. Odanın tavan yüzeyi, toplantı masasının üstünde yer alan bölüm daha alt kotta tutularak ve aydınlatma elemanlarıyla daha tanımlı hale getirildi. Toplantı odasının diğer duvar yüzeyinde ise, firmanın bu güne kadar kurduğu profesyonel birliktelikleri, logolar ve tarihsel sıralama eşliğinde anlatan grafik bir düzen kurgulandı. Bu yüzey görsel anlamda güçlü bir etkinin rehberliğinde, duvarla birlikte okunan, duvar renginde ama üç boyutlu olan ve üzerindeki logoların artarak eklemlenebilmesine olanak tanıyan bir esneklikte şekillendirildi. Böylece toplantı odası, ofisin en dışa dönük alanlarından biri olarak tanımlandı ve bu doğrultuda gerekli detayları olabildiğince yalın bir etkiyle barındırmış oldu.
MAP Gayrimenkul’de kurgulanan bütüncül ve fonksiyonel yaklaşım, iç mimari tasarımın tüm aşamalarında ön planda tutuldu ve yapısal detaylardan noktasal detaylara kadar devam ettirildi. Minimal bir etkiyle şekillenen tüm çalışma birimlerinin ve ortak alanların gün ışığından maksimum ölçüde faydalanabilmesi sağlandı. Az sayıda malzemenin tekrarıyla sağlanan devamlılık, yalın bir anlatıyla birimlerin tümüne aktarıldı ve işverenin de istekleri doğrultusunda MAP’ın kurumsal kimliğini en iyi derecede yansıtabilen çağdaş bir ofis tasarımı meydana getirildi.