Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

ODTÜ Yüksel Proje Amfisi

CAA Studio tarafından tasarlanan amfi Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkesinde yer alıyor.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

ODTÜ Kampüsü iyi tasarlanmış ve sürdürülmüş bir fiziksel çevre olarak mimarlık ve tasarım dünyasında önemli bir yer tutmakta. 1961’de açılan proje yarışması sonrasında Altuğ ve Behruz Çinici tarafından tasarlanan ve 1980’e kadar süren inşaatlarla tamamlanan kampüs ve içindeki yapılar bütünlüklü bir mimari dil oluşturmakta. Beton, tuğla gibi yapı elemanlarının çıplak halleri ile kullanıldığı brütalist mimari anlayışı yansıtan yapılar kampüsün karakteristik özelliği olarak öne çıkıyor. Ayrıca bir masterplan kararı olarak yapıların bir alle üzerinde yer alarak kampüsü oluşturması ve güçlü peyzaj unsurlarının yer aldığı yaya öncelikli bir yaşantı sunması da yerleşkenin en akılda kalıcı özelliklerindendir. Alle boyunca sıralanan eğitim yapılarının aralarından bazıları mimari duruşları ile o noktayı akılda kalıcı bir yer haline getirirler. Örneğin Mimarlık Amfisi, Üçlü Amfi, Merkez Mühendislik Binası gibi.

Bu özellikleri ile öne çıkan bir kampüs içinde yer alacak olan Yüksel Proje Amfisi projesinde en önemli tasarım girdisi doğal olarak içinde bulunduğu çevre oldu. Hem bu çevrenin karakterini sürdürecek hem de çağdaş mimariyi kendisinden önce yapılanlarla diyalog içine sokacak bir yapı, bir yandan da taşıdığı işlevle de bağlantılı olarak bulunduğu noktada kampüsün “landmark”larından birisi olacak akılda kalıcı bir iz hedeflendi. Sadece malzeme ve görünüm olarak bir benzerlik sağlayarak değil de doku, mekan kalitesi ve ortak alan kullanımları konusunda kampüsün diğer yapılarındaki yaklaşımları yeniden yorumlayarak bir tasarım ortaya konması amaçlandı. Doğal malzeme kullanımı ve az malzeme çeşitliliği ile net, yalın ama güçlü bir ifade elde edilmesi yaklaşımı benimsendi.

Yapı 4 adet amfi ve 17 adet derslik barındırmakta. Bütün bu amfi ve dersliklerin açıldığı ortak bir boşluk dış mekanla da bütünleşerek etrafı için bir buluşma, etkileşim ve sosyalleşme alanı sunuyor. Açık ve kapalı alana hizmet edecek bir kantin de bu yaşantıyı destekleyici bir unsur oluşturuyor. Brüt beton yüzeyler arasından kendisini gösteren kırmızı renkli prizmatik elemanlar hem bu boşluğu üç boyutta dinamik bir hale getiriyor hem de brüt betonun dingin ve pastel ifadesine kontrast oluşturan bir parlaklık ve canlılık sunuyor. Tavandan brüt beton duvarları yalayarak süzülen doğal ışık da mekana derinlik katıyor.

Programda yer alan amfiler yapının kütlesel kompozisyonunda öne çıkan elemanlar olarak kullanılıyor. Büyük konsollar oluşturan bu kütleler ağaçlık alana doğru heykelsi unsurlar olarak uzanıyor. Yapı bu büyük konsolları ile iddialı bir mühendislik eseri olarak da öne çıkmakta.

Harita
Künye
Proje Yeri: Ankara, Çankaya
Proje Tipi: Yüksek Öğretim Yapısı
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Yüksel Proje
Ana Yüklenici: EDC İnşaat
Statik Projesi: Ural Mühendislik
Mekanik Projesi: MEGA-TEK Mühendislik
Elektrik Projesi: Akay Mühendislik
Akustik Projesi: Mezzo Studyo
Yangın Tahliye Projesi: Zeytin Danışmanlık
Fotoğraf: Soner Şimşek
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 5,200 m2
Toplam İnşaat Alanı: 4,500 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Alişan Çırakoğlu

Ilgın Avcı

Deniz Yazıcı

Batuhan Kumru

Meriç Arslanoğlu