Other Works
Similiar Projects

Tarihi Savoy Pastanesi Osmanbey Şubesi

Tarihi Savoy Pastanesi projesi, İstanbul'un Şişli ilçesinde, Osmanbey semtinde bulunan 25m²'lik dükkanın pastane olarak yeniden tasarlanması işi.

Geyran Mimarlık Atölyesi, projeyi anlatıyor:

Pastane, Halaskargazi Caddesi üzerinde, Taksim istikametine giderken, Nişantaşı bağlantısını (Rumeli Caddesi'nin girişini) geçtikten sonra sağda kalmaktadır.

Mevcut dükkan, 2.55m eninde, 10m derinliğindedir ve 55cm'lik bir kot farkı vardır. 

Pastane işlevi, 2 ana bölümde ele alınmıştır: Teşhir (Müşteri alanı) ve Mutfak (üretim) alanı.

Teşhir alanı, giriş tarafında konumlandırılmıştır. Giriş kotundan 55cm daha aşağıda olan arka bölüm ise mutfak olarak işlevlendirilmiştir. Açık mutfak olarak tasarlanmış olan üretim alanı, müşteri bölümünden gözükebilmektedir. Kot farkı nedeniyle kısmen izoledir.

Dükkanın, uzun ve dar formundan yola çıkılarak, bir tünel etkisi oluşturulmak istenmiştir. Uzun kenarların duvarları alçı-pano ile şişirilerek dükkanın eni giderek daralacak şekilde konumlandırılmıştır. Böylelikle, içeri girince pastanenin olduğundan daha ince uzun olduğu algısı yaratılmıştır. Duvarlar, tavanla birleşirken tonoz formunu oluşturmaktadır. Bu tonoz, yükseklik algısını arttırmaktadır. Tonozun içinde ufak bir tonoz daha tasarlanmıştır. Bu kısım, aydınlatma tonozu olarak düşünülmüştür. Gizli ışık ve beyaz yüzeyin yansıtıcı etkisi kullanılarak, pastanenin ana aydınlatması, hiçbir aydınlatma elemanı görülmeden bu kısımda sağlanmıştır.

Aynı zamanda büyük tonozun izi, cephede de hissedilmektedir. Tonoz, gelip, cepheye dayanmaktadır ve cephenin formunu oluşturmaktadır. Cephede, tonozun ve duvarın altında kalan alanlar tamamen cam iken, üstünde kalan kısım alüminyum levha ile kaplanarak dolu bir etki yaratılmıştır.

İç mekanda, alçı-pano ile şişirilen duvarlarda nişler oluşturularak, raf, tezgah ve dolap yüzeyleri arttırılmıştır. Cephede, sağlı ve sollu olmak üzere iki adet vitrin pasta dolabı tasarlanmıştır. Bu dolaplar aynı zamanda cephenin bir parçasıdır. Dolapların ortasında ki boşluk, pastanenin girişidir. Girişte solda niş içerisinde konumlanmakta olan çikolata duvar ve nötr duvar dolabı tasarlanmıştır. Bu dolaplar soğutma sistemli olup, renk renk pasta ve tatlıları sergilemek için kullanılmaktadır. Bu dolapların tam karşısında, niş içinde akrilik bir tezgah bulunmaktadır. Tezgahın üzerinde Tarihi Savoy Pastanesi'nin logosunda da yer alan Galata Kulesi ile İstanbul siluetinin 245cm x 85cm ebatlarında bir fotoğrafı yer almaktadır. Bu tezgah, gelen misafirlerin ayaküstü bir şeyler yiyip içebilmesi için düşünülmüştür. Tezgahın iki yanında çikolata nişleri bulunmaktadır. Bu nişler ürün sergilemek amacı ile kullanılmaktadır. Girişin karşısında sağ tarafa yanaşık, poğaça dolabı tasarlanmıştır. Bu dolap sıcak hamur işi ürünleri sergilemekte olup, aynı zamanda kasa işlevini de üstlenmektedir. Arka tarafında ki dolap ve çekmeceler ile adeta minyatür bir ofis ortamı yaratmaktadır. Aynı zamanda alt kotta bulunan mutfağı kısmen müşteri bölümü ile ayırmaktadır.

Mutfak bölümüne, poğaça dolabının yanında ki 3 basamak ile inilmektedir. Bu kısım tamamen personele aittir. Soğuk dolapları, meşrubat dolabı, evyesi, bulaşık makinesi, ocağı, çay ocağı, fırını, mayalama dolabı ve davlumbazıyla tam işlevi olan ufak bir mutfaktır. Tüm bu işlevler karşılıklı iki tezgahta konumlandırılmıştır.

Pastanenin tüm tesisatları (havalandırma, ısıtma-soğutma, elektrik) alçı-pano duvarların arkasından geçerek tonozun üstüne çıkarılmış, oradan da cephe ile buluşması sağlanmıştır. Cephe kaplamasında yapılan perforasyon ile, teknik alanın ihtiyacı olan hava akışı sağlanmıştır.

Giriş bölümü üzerinde ki asma tavanda bulunan gizli kapaktan, teknik hacme ulaşım sağlanmıştır. Bu hacim bir insanın rahatlıkla içine girip çalışabileceği büyüklüktedir.

Map
Details
Project Location: Şişli, İstanbul
Project Type: Restaurant / Café / Bar
Proje Tipi Grubu: Commercial
Employer: Savoy Pastanesi
Ana Yüklenici: Geyran Mimarlık Atölyesi
Project Start Date: 2016
Project End Date: 2016
Construction Start Date: 2016
Construction End Date: 2016
Total Construction Area: 25 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Kenan Geyran

Pınar Geyran
Contributing Architect(s)
Yasin Özçelik
Vartan Demirci