+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

1. Ödül, Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi Proje Yarışması

Powerhouse Company ve IND [Inter.National.Design] ortaklığında üretilen ve Çanakkale Karasal Sayısal Yayın Kulesi Proje Yarışması'nda 1. Ödül'e layık görülen proje.

Radio and broadcasting towers are symbols of both functionality and the progress of mankind, as they allow us to broadcast, communicate, share and nurture ideas, emotions... like totems, they are beacons speaking to us about progress and the interconnectedness of humanity.

At the brink of the 21st century, we are entering a new chapter of modernization. 

Pure functionality is not enough anymore. Comfort and emotional experience have become more dominant drivers for quality, than for technical endeavor. We also have become more aware of the problematic consequences of our hunger for non-renewable resources. The 21st century offers us the chance to rethink the integration of technology and nature into new experiences and identities.

The Canakkale Antenna project offers us a number of interesting paradoxes: how do we enhance the experience of nature with the addition of technology? How do we create a visitors' experience using the appealing and spectacular heights of the antenna tower, while protecting the visitors from the hazards of the transmitters' radiations? How do we design an icon that gathers all the qualities of the site and experience them into a comprehensive whole? And how do we integrate the unique local qualities of Canakkale and the universal symbol of a totem into an attractive experience?

The design of the new Canakkale Antenna Tower resolves these paradoxes by uniting all the different functions and spatial requirement into one spatial
gesture. A path that loops around the site creates a stunning close-up experience of the forest and offers panoramic views in all directions. It merges into the visitors center that soars over the trees offering breathtaking views over the city and the forest, before returning to the top of the hill, where it shoots off into the sky... The path is detached in height from the ground, liberating the space on the hilltop and allowing the forest to complete itself into a continuous and uninterrupted landscape. Meanwhile, by placing the path at the external site boundaries, a generous garden is liberated into the interior of the area. 

The design clearly separates the visitors center from the antenna tower. In this way, it eliminates any radiation hazard for the visitors and the workers at the visitors center. At the same time, people can enjoy the amazing feeling of rising up through the tree tops and soaring over the trees into a platform of 360 degrees views, including seeing the antenna as part of the landscape. The antenna tower thus remains very simple and clean, while being very adaptable for future changes in technology. By keeping the technical rooms close to the tower and the road, the functionality of the antenna tower is uncompromised by the visitors center.

The antenna tower is formed by joining the two vertical paths, creating a gracious gateway under which the visitors enter the premises. This gesture creates a strong visual identity; an iconic appearance from afar that is transformed into an elaborate scenic experience when up close. Its architecture aims for technological functionality that maximizes through its gestures the reading of the inherent diverse landscape features.

Map
Details
Project Location: Çanakkale
Project Type: Anıt / Simge Yapı

Pin It
Architects

Arman Akdoğan

Felix Madrazo

Nanne de Ru

Charles Bessard