+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Utrecht Social Housing

IND tarafından Utrecht'te tasarlanan konut projesi ve master plan. Ofis projeyi aşağıdaki gibi anlatıyor:

Utrech Overcecht in mevcut durumu Hollanda hükümetinin ilan ettiği 1. derece kentsel dönüşüm bölgesidir. Öncelikli olmasının sebebi ise 1960 ların başında açık şehir prensibiyle uzun, yüksek bloklar halinde planlanan savaş sonrası sosyal konutlarının günümüzde çoğunluk olarak göçmen ve alt gelirlilerin yerleşkesine dönüşmüştür. Suç oranını en yüksek bölge olması hükümeti rahatsız etmektedir. Mevut durumdaki konut tipolojisi günümüzde sınıfsal ayrımcılığı arttıran bir kentsel doku olarak algılanmaktadır. Hollanda nın son 30 sende yapmış olduğu kaliteli konut hamlesi ile üretilen yeni konutların yanında 300 metreye varan uzun koridorlu savaş sonrası blokları artık en alt gelirlinin seçtiği konut tipidir. Bu duruma önlem olarak Overvecht in dönüşümüyle ilgilenen hükümet, sosyal konut yönetim şirketi Mitros ve yatırımcı Blauwhood şirketi ortak dönüşüm planı için 2007 yılında masaya otururlar. IND nin İspanya daki uygulama projesinin tamamlanmış olması ve üretilen tipolojinin Hollanda da değişik versiyonunun üretilmesi için yatırımcı Blouwhoed IND yi seçer.
IND nin yaptığı çalışmaların ardından yeni bir ara açık şehir konsepti üretir, öneride aynı alanda 300 adet konut birimi korunmaktadır, istenen sıra bahçeli ev konseptine ek olarak ara mekanlara yüksek nokta konut blokları önerilir. Böylelikle aynı oran ve konutlardan istenen ışık ve özerklik konforu verilmeye çalışılır. Alan iki ana bölyeye ayrılır. İstasyona yakın alan mevcut yolun devamı olarak X şeklinde bölünür ve çapraz bağlantılar için yollar açılır. Öneri 1950 lerde üretilen açık şehir konseptinin yeni formasyonun korunması argümanını geliştirir. Mitros tarafından önerilen geleneksel bahçeli kapalı bloklar bireyselliği arttırdığı için bu öneri IND tarafından kaçınılmaktadır. Alçak sıra konut tiplerinde hem ekonomik hemde farklılık yaratılması için 1 modül etrafında döndürülüp eklenerek 4 farklı cephe ortaya çıkarılır. Hollanda nın sıkıcı geleneksel sıra blok tipolojisine karşı iç ara bahçeler yaratılmaya ve farklı derinlikli cephe düzeni önerilmektedir. IND tarafından önerilen proje bölgeyle ilgilenen kent plancı ve yatırımcı Blauwhoed tarafından oldukça beğenilmiş fakat mevcut politik koşullar karşısında beklemeye alınmıştır.

Künye
Proje Yeri: Utrecht, Hollanda
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu, Kentsel Tasarım
Proje Tipi Grubu: Kentsel Tasarım
Proje Başlangıç Yılı: 2007
Proje Bitiş Yılı: 2008
Toplam İnşaat Alanı: 36.000 m²

Pin It
Mimar

Arman Akdoğan

Felix Madrazo