Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

AA Evi

İstanbul, Maslak hattında Spine Tower Rezidans'ın Boğaz manzarasına hakim iki katında yer alan dubleks daire, baba ve kızının hafta sonu kullanacakları evleri olmak üzere yenilenmiştir.

Yenileme projesinin kapsamı, dairenin yeni sahiplerinin ihtiyaçları doğrultusunda tüm mahallerin yenilenmesi ve mevcut malzemelerin bütüncül bir şekilde değiştirilmesini içermektedir.

Konumu ve tipolojisi gereği zaman kavramını kentin en kalabalık aksı olan Büyükdere'ye gökten bakarak deneyimleyen bu dairede, iç mekanlar tasarlanırken, sıkça seyahat eden ve zamanını en iyi şekilde kullanmak isteyen ev sahibi için günlük ihtiyaçlarının tam belirlendiği ve detayların kusursuz çalıştığı rahat bir ortam yaratmak birincil hedef olmuştur. Konfor ve işlevsellik bağlamında otel odası tipolojisiden esinlenilse de, ev sahibinin değerlerini ve kişiliğini yansıtacağı, yuva olarak tanımlayabildiği, sevdiklerini ağırladığı bir mekan hissini yaratmak en önemli amaç olmuştur.

Özgün planda da bulunan salon, mutfak, yemek alanı ve misafir banyosu alt katta; yatak odaları, dinlenme/misafir odası ve banyolar ise üst katta yer almaktadır. Zemin katta girişe bakan misafir tuvaleti ve kapalı mutfak alanı, salon ile birleştirilerek açık bir yaşam alanına dönüştürülmüştür. Bu işlem, hem evin giriş kapısı ve salon arasında mekanı görsel ve fiziksel olarak bütünleştirmiştir. Karanlık oda ise alt kata hizmet eden tuvalete dönüştürülmüştür. Ev sahibinin koşuşturmacalı hayat temposu içerisinde yemek yapma tutkusu, projenin merkez noktasının mutfak alanı olarak konumlanmasına yardımcı olmuştur. Mutfağın evin yalnızca yemek hazırlanan köşesi değil, yaşamsal ve ailevi öneme sahip noktası olarak hayal edilmesi nedeniyle, ada tezgahın hakim bakış açısı İstanbul panoramasına odaklanmıştır. Aynı görsel hakimiyeti devam ettirmek için üst kattaki ebeveyn yatak odası ve duş alanı da bu manzaraya doğru yöneltilmiştir.

Malzeme ve ürün tercihlerinde bağlama uygun, işlevsel ve nitelikli çözüm yaratma isteği Büro Simpelt'in tasarımlarında her zaman ön planda olmaktadır. Kontrast, dengenin zıttı bir bir kavram olsa da, projede ön plana çıkarmak istediğimiz elementleri çevreleyen, sınırları belirleyen bir etken olarak kullanılmıştır. Alt kat zemin kaplaması olarak kullandığımız büyük ebatlı seramiklerde renk kontrastı ve dairenin açılı planı, daha sonra üzerine gelecek marangozluk ürünlerinin formlarını belirlemiştir. Formlarda görsel takip önemsenen bir yaklaşım olmuş, bir ürün biterken diğerine üç boyutlu algının akışı, konutun genelinde izlenebilir bir tema haline gelmiştir. Bina formu ve strüktür kaynaklı kullanışsız alanlar, marangozluk ürünlerinde görünmeyen alanlarda gizli depolama alanları yaratmıştır. Yalın, şık ve işlevsel unsurları bir arada barındıran tasarım ilkeleri genelden detaya kadar uzanması hedeflenmiştir.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Maslak
Mimari Proje Ekibi: Nazlı Ece Ünsal, Yiğitcan Ülkücü
İşveren: Kat Maliki
Ana Yüklenici: Büro Simpelt
Uygulama Projesi: Büro Simpelt
Mekanik Projesi: Mavi Elektromekanik
Tesisat Projesi: Mavi Elektromekanik
Fotoğraf: Hacer Bozkurt
Proje Başlangıç Yılı: 2023
Proje Bitiş Yılı: 2023
İnşaat Başlangıç Yılı: 2023
İnşaat Bitiş Yılı: 2023
Arsa Alanı: 250 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Nazlı Ece Ünsal

Yiğitcan Ülkücü