Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Beyazıt Devlet Kütüphanesi Renovasyon Projesi

1884'te kurulan kütüphane, Budowa Mimarlık tarafından restore edildi, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından Yazma Eserler Kütüphanesi ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak tasarlandı ve 2016 yılında yeniden kullanıma açıldı.

Tabanlıoğlu Mimarlık, projeyi anlatıyor:

1884’te “Kütüphane-i Umum-i Osmani” adıyla kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul’un en köklü ve önemli kütüphanelerinden biridir. Devlet Kütüphanesinin restorasyon projesi, iç işlevleri hassasiyetle yeniden düzenlerken çok kubbeli okuma salonunun dahil olduğu yapısal dokuyu dikkatlice ele alır. Öğeler eklemlenirken tarihi duvar ve zemin zedelenmez, kabuk ile arasına mesafe koyar ve malzemenin ve detayların keskin ancak uyumlu zıtlığında güncellenirken mekanın otantik aurasını güçlendirir. Müdahaleler, sadece modern bir altyapı sağlamak ile kalmaz, programatik olarak da yeni bir akış önerir. Giriş, etkileyici bir karşılama mekanı olarak , gün ışığını filtreleyen ve kontrollü bir atmosfer sunan hafif ve geçirgen örtüyle kapatılan avludan sağlanır. Küçük ve büyük okuma salonları, neredeyse müzeleşen nadir kitap ve el yazma kitapların sergi-depolama mekânları bu avlunun etrafında dizilir. Binanın yenilenen altyapısı içerisinde, yazma eserlerin ideal koşullarda saklanması için tasarlanan siyah cam kutular yer alır. Bununla birlikte, binanın renovasyonu sırasında ortaya çıkan Bizans dönemine ait kilise kalıntıları üzerinde yürünebilen cam yüzeyle korunaklı bir sergileme imkanına kazandırılmıştır.  Arka avluda bir ‘zen bahçesi’ ile bağlanan iki yapı içerisinde Yazma Eserler Kütüphanesi ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi iki ayrı kurum olarak faaliyet göstermektedir.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi’nin restorasyonu, mekânın ruhunu, tarihi dokuya eklemlenen modern altyapı ile var eden minimal müdahalesinden ötürü örnek niteliğindedir ve çevresinin izlerini takip eden ve değerlendiren yaklaşımıyla özellikle Beyazıt Meydanı’nın dönüşümü için bir başlangıç noktası oluşturmayı hedeflemektedir.

Harita
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Fatih
Proje Tipi: Kütüphane
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Doğan Vakfı
Ana Yüklenici: Rena İnşaat
İç Mekan Projesi: Tabanlıoğlu Mimarlık, Hande Pusat Silan, Derya Genç, İrem Çatay, Kıvanç Cucur
Aydınlatma Projesi: Studio Dinnebier
Statik Projesi: Celal Erdem, CE Mühendislik
Mekanik Projesi: GN Mühendislik
Elektrik Projesi: HB Teknik Elektrik Mühendislik
Fotoğraf: Emre Dörter
Proje Başlangıç Yılı: 2006
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2009
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Toplam İnşaat Alanı: 2,000 m²

Pin It
Mimar

Melkan Gürsel

Murat Tabanlıoğlu