+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Dönerci Yusuf Usta Restoran İç Mekan Projesi

Mons Mimarlık, projeyi anlatıyor:

“Gelenekten, geleceğe…” sloganı ile hareket edildi. Dönerin geleneksel dokusu ve bu lezzetin gelecek kuşaklar arasında oluşturulması istenen süreklilik düşüncesinden yola çıkıldı. Bu düşüncenin sadece tadımlık bir sonuç olarak kalmaması, aynı şekilde mekansal kurgu içinde de dekoratif öğelerle sürekli hale gelmesi çalışmanın ana hedefiydi. Yeniden tanımlanmış ve de daha az da olsa dinamizm katılmış “Selçuklu” ve “Osmanlı motifleri, Çini seramikler, Ahşap yüzeyler; aranan bu gelenekselliğin ara yüzünü oluşturdu. Diğer yandan Renkler, Aynalar, Duvar kağıtları, Ahşap kayıtlar, 35x35 mm tel ızgara yüzeyler ve Yeşil ögeler, amaç haline gelen “gelecek” tarifini modernize etmek, sıcaklaştırmak için tercih edilen diğer elemanlardı. Binanın sağır olan sağ ve sol iki cephesi, “gelenekten, geleceğe…” sloganı için yansıtılması gereken çalışma alanı oldu. Sağ duvara “gelenek” misyonu yüklenerek ve “geleneğe” ait yukarıda belirtilen öğeler yansıtılarak tasarım yapıldı, karşısındaki sol duvara ise “geleceğe ait öğeler” ile anlam yüklenerek; karşılıklı iki duvar arasında ilişkilendirilmiş ve sürekli hale getirilmiş tür içerik köprüsü oluşturuldu. Bu içerik; yapının 4 katında, ayrı şekillerde ve her katta ayrı tasarım anlayışı ile çeşitlendirildi. Bu şekilde; gelen ziyaretçileri sıkmayan, boğmayan bir “gelenek-gelecek” bakış açısının tematik ve ayrı bir mimari dil olarak katlara yayılması sağlandı.

Oluşturulmak istenen farklı dil, yapıya ait 4 katın farklı isimlerler karakterize edilmesi ile daha tanımlı hale getirilmek istendi. Buna göre;

  • Zemin kat: Lineer Salon
  • 1.Kat: Aynalı Salon
  • 2.Kat: Yeşil Salon
  • 3.Kat: VIP (Mavi-Turkuaz Salon) olarak isimlendirildi.

Zemin kata ait olan lineer salonda ahşap dikme ve kayıtlar ile kompozisyon oluşturuldu. Birbirinin tekrarı olarak devam eden bu lineer ahşap ögelerden dolayı bu kat lineer salon olarak isimlendirildi.

Aynalı salon olarak isimlendirilen 1.Katta, aynaların ve renklerin hâkim olması istendi. “Gelenek duvarı” olan sol duvarda; eskitme aynalar ve motifler tercih edilirken, Gelecek kurgusu ve arayüzü olan “gelecek” duvarında ise; normal aynalar ve parlak lake boyalı renkli çerçeveler tercih edildi.

3.Kat olan Yeşil salonda ise, daha dinlendirici tonların hâkim olması istendi. Gelenek duvarında yine farklı bir arayışa sahip beyaz lake motifler tercih edilmişken, gelecek duvarında motiflerin yerini, 35x35 mm tel ızgaralar almıştır. Ortamın atmosferini daha dinlendirici hale getirmek için, yeşil tonlara sahip ve oturma grupları ile uyum içinde olan duvar kâğıdı kullanılmıştır.

Son kat olan 4.Kat ise, VIP misafirler ve organizasyonlar için ayrılmış mekandır. Bu katta, gelen misafirlerin sade, yalın ve dinlendirici bir mekânda yemek yemeleri istenmiştir. Bu amaçla bu katta, mavi ve turkuaz renkler kullanılmıştır. Duvar kağıtları, çini yer-duvar seramikleri ve apliklerin mavi ağırlıklı olduğu bu kat, bu sebeple “VIP Mavi-Turkuaz Salon” olarak isimlendirilmiştir. Beyaz duvar boyasında ise sadelik sunulmuştur.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Küçükçekmece
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Siner Kardeşler Gıda
Ana Yüklenici: Mons Mimarlık
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Arsa Alanı: 400 m2
Toplam İnşaat Alanı: 1,600 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ahmet Faruk Yıldırım