+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

Katılımcı, Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ RAPOR

Bu tasarım yaklaşımı görünür bir bina yapmak istememe yaklaşımından doğmuştur.

Savaşın ve anılarının ağırlığı altında kalmış bir tarihi araştırırken bunu mütevazi bir tavırla, kısmen yerin altına gizlenerek yapma yolunu seçmiştir. Yapı programı yeşil kabuk altında kamufle edilmek istenmiştir.

Bu hali ile tasarım, içerisinde yer aldığı yapı adasının önemli bir bölümünü oluşturan parkın yeşil alan yüzeyini koruyan bir tasarım yaklaşımı ortaya koyar.

Ziyaretçilerin yoğun kullanımına açık olan çok amaçlı salon, kafe ve satış birimi zemin kattan ulaşılabilen konumdayken, toplantı odaları, audio gösterim odaları, sergi gibi işlevler giriş alanından kolayca erişilebilecek şekilde alt zemin kotta planlanmıştır.

Araştırma ve eğitim programına ait birimler zemin kattaki giriş kutusundan inilerek ulaşılacak şekilde çökertilmiş bir avluya açılır ve alt zemin katta yer alır.

Zemin katta yer kabuğunun açılmasıyla oluşan alanın altında bir iç sokak oluşturularak bina girişleri sağlı sollu olarak bu iç sokak üzerinden verilmiştir.

İç sokak üzerinde planlanan ışıklıklar ile alt zemin kat fuayesine ışık alınır. Bu elemanlar aynı zamanda zemin katta iç sokak üzerinde kent mobilyası, oturma elemanı olarak tasarlanmıştır. Alt zemindeki çökertilmiş avluların cam cepheleri ile de alt kottaki tüm mekanların gün ışığı alabilmesi sağlanmıştır.

Adanın ve parkın güneybatısından açılan bir yarık ile iç sokağa yaya ulaşımı sağlanmıştır. İç sokak üzerinde bir merdiven ile eğimli yeşil yer kabuğu üzerine ulaşılır. Eğimli kabuk-yeşil çatı üzerinde deniz manzarasına hakim seyir terası bulunur.

Alt zemin kottaki dolaşım alanı aynı zamanda sergi alanı olarak kullanılır. Bu alanda planlanan çökertilmiş avlu; toplantı odaları, çok amaçlı salon, kütüphane ve sergi alanının nefes alma noktasıdır. Kafe ve atölyeler, çalışma alanları gibi araştırma ve eğitim birimlerine ait programın birimleri ise bir teras ile yapı adasının kuzeybatısında planlanan çökertilmiş iç bahçeye açılır, buradan nefes alır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Çanakkale
Proje Tipi: Kültür Merkezi
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Danışman: Nihal Şenkaya Akkaş

Pin It
Mimar

Süleyman Akkaş