Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

SystemAir-HSK Fabrikası

Serhan Ceyhan Mimarlık tarafından tasarlanan fabrika ve yönetim ofisi projesi Dilovası, Kocaeli’nde yer alıyor.

1981’den beri otel, tekstil, otomotiv, alışveriş merkezleri için klima sistemleri üreten HSK, 2011 yılında havalandırma sektörünün dünyaca bilinen İsveçli SystemAir şirketi bünyesine girmiş ve Dilovası Makinacılar Organize Sanayi Bölgesinde, 24.911 m2 arazi üzerinde toplam 27.367 m2 inşaat alanlı yeni fabrika binası inşaatı kararı almıştır. Proje, arazinin fiziki koşullarının maliyete ve inşaata yaratacağı olumsuz etkileri yok etmek ve yatırım performansını artırmak amacıyla, imar koşullarının da olanakları çerçevesinde 2 üretim katı ve bunun içinde kalacak şekilde 4 ofis katı olarak dizayn edilmiştir.

Bu tip tesislerde genellikle görülen fonksiyonel mimariyle sınırlanmış üretim yapısı önüne ayrı bir karakterde dizayn edilerek eklenmiş ofis bloğu olan bir yapı yapmak yerine ana kütle ile bütünleşik ve yalın İsveç mimarisine uygun bir tasarım binanın nasıl biçimleneceğinin temelini oluşturmuştur.  

Gerek yapının formu gerekse cephelerde kullanılan sandviç panel vb. diğer kaplama elemanlarında aynı renk tonu kullanılarak bu sonuç elde edilmiştir. Yapının batı cephesinde ise firmanın logosu ile ilişkilendirilen perfore metal güneş kırıcılar yine aynı hedefe yönelik olarak kullanılmıştır.  

Projenin ofis alanlarında olduğu gibi üretim yapısı ile ofisler arası   ndaki sınırda da şeffaf bir geçiş oluşturularak firmanın çalışma prensipleri uygun, motive edici çalışma mekanları kurgulanmış, ortak kültürel perspektifte firma içi hiyerarşi yumuşatılmıştır. 

Ülkemizde çok az sayıda sanayi tesisi yeşil bina kriterlerini yakalamaktadır, bu doğrultuda seçilen yapı bileşenlerinde alışılmışın dışına çıkılmış, enerji verimliliğinde diğer benzer yapılara göre %30 un üzerinde bir artış sağlanmıştır. 13.000 m2’lik çatı yüzeyindeki yağmur suyu peyzaj sulamasında kullanılmak üzere toplanmış, çatıya yerleştirilen ışıklık elemanları ile gün ışığından aktif yararlanılmıştır. 

Projenin tasarım aşamasıyla başlayan ve uygun yapı elemanlarının kullanımıyla enerji verimliliğini hedefleyen çalışmalar sonucu yapıya LEED Gold sertifikası alınmıştır.

Künye
Proje Yeri: Dilovası, Kocaeli (İzmit)
Proje Tipi: Fabrika , Ofis
Proje Tipi Grubu: Endüstriyel
İşveren: Systemair-HSK
Ana Yüklenici: Haldız İnşaat
Proje Yöneticisi: Hill International
Statik Projesi: Pronet Mühendislik, Ara Pekmezoğlu
Mekanik Projesi: Dinamik Proje Mühendislik, Zühtü Ferah
Elektrik Projesi: Encom Mühendislik, Belgin Pekcan
Yangın Tahliye Projesi: Kazım Beceren
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 24.911 m2
Toplam İnşaat Alanı: 27.367 m2

Pin It
Mimar

Serhan Ceyhan

Hande Öğün

Dilek Akdeniz

Sezen Serper

Burak Can