Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Troya Müzesi

2011 yılında açılan ulusal mimari proje yarışması sonucunda 1’inci olan Yalın Mimari Tasarım tarafından elde edilen proje uzun bir inşaat sürecinden sonra, 2018 yılında tamamlandı.

Yalın Mimari Tasarım, projeyi anlatıyor:

Ömer Selçuk Baz ve Yalın Mimari Tasarım bünyesindeki ekibi, dünyada en çok tanınmış arkeolojik alanlardan biri olan, Unesco dünya miras listesinde yer almış Troya’da yer alacak Troya Müzesi için düzenlenen Ulusal Mimari Tasarım Yarışmasını kazandı.

5000 yıllık tarihi ve Avrupa medeniyetlerinin gelişimindeki önemi ile birlikte Troya, Homer zamanından I. Dünya Savaşına kadar olan süreçte sanatsal ve tarihsel büyük bir kültürel etkiyi temsil etmektedir.

Yarışmanın organizasyonunu üstlenen Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı 10 hektar alanı bu amaç için kamulaştırdı. Arkeolojik alana yakın, Çanakkalede Tevfikiye köyü bitişiğinde inşa edilmesi planlanan müze üzerinde bulunduğu alandan çıkarılmış eserleri koruyacak ve sergileyecek. Bir yandan doğal çevre ile bağlantı kuran müze bünyesinde koruma ve restorasyon laboratuvarları, 2.000 m2 depo alanı, geçici ve sürekli sergi mekanları, aktivite alanları, kafe, restoran ve satış mekanları içermektedir.

Tasarım, verili çevredeki fiziki bağlamın ötesinde bir durumla da yüzleşmek zorunda. Bu durum, tarihte bir dönem varolmuş bir uygarlığa günümüzden bakarak, bir yapının ötesinde bir his oluşturmak olmalı.

Bu noktada tasarımda tercih edilen yol, ziyaretçiyi belirli eşiklerde kademeli olarak tecrit etmektir.

İzleyiciyi kısmen ve bazen tamamen fiziki bağlamdan koparmak ve tekrar bağlamak…

Tasarım, tüm destek işlevlerini yer altındaki tek bir kata toplar. Bu kat yeryüzünden algılanmayan, üzeri peyzaj ile örtülü bir kattır. Bu peyzaj kırsal çevrede sürekli devam eden ve muhtemelen uzun süre orada olacak olan ekili biçili alanların tarlaların devamıdır.

Sergi yapısı bu katın içerisinden, yeryüzündeki bir yarıktan toprak üstüne yükselen 32*32 m boyutlarında kare planlı robust bir obje olarak algılanır.

Ziyaretçiler yapıya 12 m genişliğinde bir rampadan aşağıya inerek girerler. İnerken ufuktaki yapıya doğru yaklaşırlar, peyzaj ve yeryüzü yavaşça kaybolur, geriye gökyüzü ve yapı kalır.

Ziyaretçi içeri girdiğinde kendini bir sirkulasyon bandında bulur. Pas kırmızısı, toprak rengi sergi yapısı şeffaf çatıdan yeryüzüne doğru yükselir.

Paslanmış metal (corten) kaplı yapı, bu haliyle topraktan çıkarılmış kırılmış testiler ve çömlekler gibi biraz çizilmiştir, bozulmuştur, kendine özgü dokusuyla ardında bir yaşanmışlık olduğunu hissettirir, bir geçmişi vardır. O döneme ait olmasa da malzemenin ve mimarinin geçmişi, günümüz ve gelecek arasındaki bağa dair bir şeyler söylediğini hissettirir.

Rampalar ile yavaşça yukarı çıkmaya başlandığında cephedeki yarıklardan coğrafya, tarlalar ve Troya kalıntıları görülür. Çatıya ulaşıldığında dev bir seyir terasına çıkılır. Troya’nın uzak ve yakın geçmişi, bu topraklardaki yaşanmışlıklar ve yaşanabilecekler hayal edilir… 


Harita
Künye
Proje Yeri: Çanakkale
Proje Tipi: Müze
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Danışman: Rüstem Aslan
Peyzaj Mimarlığı: Cemal Omak, Tülay Tosun
Aydınlatma Projesi: ALD Aydınlatma
Grafik Tasarım: Pompaa
Statik Projesi: Fonksiyon Mühendislik
Mekanik Projesi: Moskay Mühendislik
Elektrik Projesi: FDC Mühendislik
Altyapı Projesi: Cumhur Kabasakal
Yangın Güvenlik Danışmanı: Kazım Beceren
Fotoğraf: Murat Germen, Studio Rino, Emre Dörter
Mimari Mesleki Kontrollük: Yalın Mimarlık
Proje Başlangıç Yılı: 2011
Proje Bitiş Yılı: 2013
İnşaat Başlangıç Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 110,000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 11.000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ömer Selçuk Baz

Okan Bal

Ozan Elter

Ece Özdür

Ege Battal

Cihan Poçan

Tuğgen Kukul

Firdevs Ermiş

Pelin Yıldız

Deniz Ünsal

Lebriz Atan Karaatlı

Burçin Akcan

Cristina Rizzello