Antakya TSO Yönetim Binası
Antakya TSO Yönetim Binası Çinici Mimarlık tarafından tasarlandı.Mimarları projeyi anlatıyor:
2014 yılında ATSO başkanı bizleri yeni bir idari binanın mimari projesi için Antakya’ya davet ettiğinde yapı için düşünülen iki arazi söz konusu olduğunu gördük: Biri kentin çeperlerine yakın konut yoğunluklu bir yerleşimin çevrelediği büyük sayılabilecek bir arazi; diğeri ise ATSO’nun o sıralarda kullanmakta olduğu kentin tarihi merkezinde ve koruma bölgesinde yer alan eski bir binanın bulunduğu parsel. Bizler ikincisi yönünde tercih bildirdik.
Eski bina 1980 lerin başında inşa edilmesine rağmen pek de ehil bir el tarafından tasarlanmamış, küçük bir parselde yer almasına rağmen doğal ışık alma konusunda sorunlu, gereksiz sıklıkta kolonları olan verimsiz bir yapı idi. Sonuç olarak, yapı sınırlarının direkt olarak parsel sınırları ile belirlendiği (Fransızların vaktiyle uyguladıkları kent mimarlığı regülasyonlarından kaynaklandığını tahmin ettiğimiz), etrafında müze, vali konağı gibi önemli yapıların olduğu oldukça göz önünde olan bu köşe parselde, çoğunlukla idari ve toplantı mekanlarından oluşan günün normlarına uygun yeni bir ofis binası tasarladık.
Küçük sayılabilecek bir plan düzleminde çalıştığımız için ilk verdiğimiz karar, merdivenlerden, ıslak mekanlardan ve diğer servis alanlarında oluşan dikey şaftı, arazinin kavis aldığı köşe kısmına yerleştirmek oldu. Plandaki kullanım verimliliğini ve konforunu arttıran bu hamle, hem değişik ofis katlarını birleştiren galeri boşluklu bir iç mekanın oluşmasını sağladı, hem de binanın dışarıdan köşe algısını vurgulamış oldu. Bu özelliği ile bina bir anlamda Antakya’nın koruma bölgesi içinde geçmişte çeşitli zamanlarda inşa edilmiş bir dizi köşe bina serisine eklemlenmiş oldu. Açık ofisleri, irili ufaklı toplantı salonlarını ve yönetici oda ve makamlarını barındıran yoğun kullanımlı iç mahalleri, binanın dış zarfında traverten taşından örülmüş bir ızgara ile sarmalandı. Onlara asılan ince taş yatay elemanlarla da iç mekanlara kontrollü bir güneş ışığı sağlanmış oldu.
Bina ara katlardaki yoğun ofis kullanımları dışında. 1. bodrum katında toplantı salonu ve Hatay Devleti Müzesi sergisini barındıran ufak bir sergi mekanı bulunuyor. 3 ofis katı üzerinde çatı kotunda sağlanan bir çekme katta, önünde zengin Antakya panoramasına sahip bir terasa açılan çok amaçlı kapalı bir etkinlik alanı da oluşturuldu.
Pandemi sırasında kullanıma açılan binanın iç mekanları hala tam olarak bitirilememesine rağmen açıldığı günden beri yoğun bir kullanıma sahne olmakta ve kent yaşamında hatırı sayılır bir ağırlık oluşturmaya başladı.