Otel Workinn
Çayırova-Kocaeli'nde bulunan, Çinici Mimarlık tarafından tasarlanan Otel Workinn, ARKIV Seçkileri 2013'te yer alıyor.Mimarın sözleriyle;
Mimari olarak bina iki bölüm olarak ele alınabilir; sosyal mekanları içeren (lobi, bar-restoran, çok amaçlı toplantı odaları, havuz ve çevresi vs.) zemin ve bodrum kotlarında yeşil cephe karkası ile sarılmış iki kat yüksekliğinde bir ‘baza’; ve üzerinde üç değişik oda normunu barındıran (standart, executive ve apart) dış kabuğu modüler prekast beton plaklarla karakterize olan L- planlı beyaz bir ‘uyku kutusu’. Üstteki beyaz kütleyi karakterize eden en bariz özellik ise pencerelerin paneller içinde değil, panellerin diziliş biçiminin oluşturduğu kayar ritmin ‘aralıklarında’ tasarlanmış olması.
Otelin bir sanayi sitesinde olması dolayısıyla endüstriyel yöntemlerden olabildiğince yararlanma yönüne gittik” diyen Çinici şöyle devam ediyor: “Hem yapı hassasiyetini artırmak, hem de inşaat süresinden tasarruf etmek için cephede prefabrike beton panellere yer verdik. Özellikle L-planlı beyaz kısımda hiç tuğla duvar örgüsü kullanılmadı, 18 cm kalınlığında kendinden yalıtımlı bir sistem uygulandı. Panelin dışında 2 cm’ye varan beyaz çimentolu beton bir katman var. Baza kısmındaki karkaslı ‘yeşil cephe’ ise çevreci ilgi alanlarından ziyade daha çok mimari bir fikir gereği ortaya çıktı. Çokça uygulandığı şekliyle ülkemizde otellerde bir malzeme karmaşası mevcut; bundan kaçınmak ve daha tarafsız, ‘sessiz’ bir etki elde etmek amacıyla beyaz renk ve prefabrikasyon yönüne gittik. Altta bazada ise öyle bir şey seçelim ki konvansiyonel cephe malzemelerinin ‘sertliğini’ taşımasın istedik ve oldukça ekonomik bir manto sıva uygulaması üzerine yeşil cephe karkasını uyguladık. Bu karkas üzerine tırmanan yaseminler, zemin kotunda, bodrum seviyesinde ve ara teras kotunda yer alan uzun saksılardan besleniyor.