Acıbadem Maslak 2. Etap Hastanesi
Lina Mimarlık tarafından mimari, Metex Design Group tarafından iç mekan, BatesForum ve Norm Mimarlık tarafından cephe tasarımı ve Spiga tarafından peyzaj tasarımı yapılan Acıbadem Maslak 2. Etap Hastanesi'nin inşaatı 2018 yılında tamamlandı.Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:
Acıbadem Maslak Hastanesi genel amaçlı bir hastane olup; metro, otobüs gibi toplu taşıma hizmetleri ile ulaşım ağına entegrasyonu sağlanmış bir konuma sahiptir.
2009 yılında hizmet vermeye başlayan, 42.000 m2 alana sahip Mevcut Hastane binasının artan talebe ve gelişen teknolojiye cevap verebilmesi adına 64.000 m2 kapalı alana 2. Etap projesine başlanmıştır.
Yakınlarında ve görsel açısında orman bulunması ve bunu olabildiğince binanın içerisine alacak şekilde tasarlanması hedefimizdi. Cephelerde olabildiğince doğayı içine alması adına geniş cam yüzeyler yaratmak ve banyo içlerine kadar doğal ışığı taşımak, aydınlığın kişi psikolojisindeki iyileştirici etkisinden faydalanmanın başarılı bir uygulaması oldu. Işık, ışığın yansımaları ve yeşil bina tasarımımızın ilham kaynağı oldu. Maslak Acıbadem 2. Etap Hastanesi Leed Gold sertifikası adayıdır.
Binanın kütlesel olarak tasarlanmasında ilham kaynaklarımızdan faydalanırken, 2. Etap’ a taşınacak ve yeni teknolojiyle ve operasyonel verimliliği artırarak binaya kimlik kazandırmak adına kadın kimliğinden yola çıkılarak kadın doğum ve hastalıkları, IVF, çocuk kliniği, nicu, onkoloji birimi, meme sağlığı ve hastalıkları, senoloji enstitüsü, checkup ve bu birimlere hizmet edecek ameliyathane üniteleri tasarlanmıştır. 2. Etap Binasında, toplamda 134 hasta yatak odası, 6 ameliyathane, 2 ıvf ameliyathanesi, 15 yataklı yeni doğan yoğun bakım ünitesi , 74 poliklinik ve 34 gözlem yatağı içinde bulundurmaktadır. Hastanede her bir birim ünite şeklinde tasarlanmıştır. IVF ünitesi içerisinde ayaktan hizmetleri olarak 5 poliklinik ve görüşme odaları, 2 ameliyathane, 7 hasta yatak odası olarak planlanmıştır. Meme Sağlığı içerisinde tüm görüntüleme ve teşhis ünitelerini bulundurmaktadır. Nicu içerisinde 2 nicu hasta odası, bebeğin annesiyle kalacağı şekilde dizayn edilmiştir. Buradaki amaç, durumu daha iyi olan bebeklerin annelerine alışma süreçlerini hızlandırmaktır. Çocuk kliniğinde 16 poliklinik, 4 acil Gözlem Ünitesi ve 8 yataklı yatan hasta servisi bulunmaktadır. Hem yatan hasta hem de ayaktan çocuk hastalar için tüm mobilyaları antibakteriyel olan aktivite odası planlanmıştır. Acil ünitesi ana binada olup, travma acil çocuk hastaları hariç, tüm acil çocuk hastaları 2. Etap binada tedavi edilmektedir. Binadaki tüm kapı kolları antibakteriyel ve kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir.
Hastaneler dünyanın her yerinde mimarisi ve işletmesi ile kompleks yapı sınıfındadır. Dolaysıyla operasyonlarında verimlik çok önemlidir. Bu bağlamda eczane, yemek ve lojistiğin ana binada kalması sebebiyle iki bina arasındaki lojistik transferlerin hızlı, sistemli ve aksamaması adına mobil robotlar planlanmıştır. Sadece mobil robotların ve personelin geçişlerine imkan verecek tünel ve yatay-düşey sirkülasyon alanları ve servis alanları yaratılmıştır.
Mevcut hastane ve 2. Etap hastane, hasta ve refakatçi transferi için köprü, lojistik ve personel sirkülasyonu için tünelle birbirine bağlanmıştır.
Hastane gün ve gece boyu yaşayan bir işletmedir. Personel ve hasta yakınlarının tüm gün ihtiyaçlarını gidermek için servis üniteleri oluşturulmuştur. Geniş lobiler, ihtiyaçlara hitap eden dükkan, ibadethane ve kafeterya gibi yaşam alanlarıyla desteklenmiştir. Bu yaşam alanları dahi kendi içinde fonksiyonlara hizmet verecek özelliklerine göre ayrıştırarak tasarlanmıştır.
Her iki binanın araç, ambulans ve yaya trafiğini birbirine bağlayan meydan olgusu yaratılmıştır. Ana bina ve 2. Etap bina arasında doğal zemin kotlarından kaynaklı oluşan istinad duvarı dikey bahçe olarak tasarlanmış ve doğal çevresiyle bütünleşik zemin kat kotunda görsel olarak doğanın içinde yaşam olgusu yaratılmaya çalışılmıştır. Cephelerde kullanılan dikroik camlar, doğanın farklı yansıma renklerini binanın içine almaktadır.