Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphane

Esenler Menderes Mahallesi’nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma yaklaşık 250 m2 oturumlu ve iki kat yüksekliğindeki tarihi yapı, yeni bir anlayışla belediye tarafından işletilecek bir kütüphane olarak, M-Ofis Mimarlık tarafından tasarlanmıştır.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Günümüze sadece taş duvarları kalan yapının tarihi dokusu korunmuş, içine tamamen şeffaf ikinci bir cam kabuk yerleştirilerek buranın kütüphane programıyla hizmet vermesi sağlanmıştır. Bu şekilde kullanıcıların taş doku ile çevrelenmiş ve yukarıdan gün ışığı alan tarihi bir mekanda bugünün teknolojisiyle çalışabilmeleri sağlanmıştır. Mevcut sokak silueti korunarak sadece şeffaf cam bir çatı örtüsü ile yükselen iç cam yapı, içten gizli bir çelik taşıyıcı sistem ile taşıtılmıştır.

İstanbul’un belirgin bir kimliği ile öne çıkmayan semti Esenler, yoğun bir konut yerleşim bölgesidir. Semtin merkezi Dörtyol’un 2011 yılında yayalaştırılması ile meydanın kentsel çeperleri ve yakın çevre dokuları görünürlük kazanmıştır. Meydanın kuzey köşesindeki Esenler Merkez Camisi’nin hemen ardında kendi küçük meydanını yaratarak 2010’da inşa edilen Adnan Büyükdeniz Kütüphanesi, semtteki dönüşümün ilk habercilerindendir. İstanbul’un zengin tarihi geçmişine ait pek az iz taşıyan semtte, bugüne ulaşmış küçük tarihi yapı, fiziksel büyüklüğüne ve tarihsel önemine bakılmadan bir değer olarak benimsenir ve kültürel bir programla, kütüphane olarak sosyal yaşama kazandırılır. Adnan Büyükdeniz Kütüphanesi, yaklaşık 250 m2’lik bir alan tanımlayan tarihi bir yapı içine yerleştirilir. Ölçeği itibariyle konvansiyonel bir kitaplık / kütüphane barındıramayacak yapı, Türkiye’nin ilk dijital kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Yayalaştırma yoluyla semte kazandırılan yeni Cumhuriyet Meydanı çevresinde, aynı zamanda çok sayıda ilk ve ortaöğrenim düzeyinde okul yer alır. Hizmet vereceği toplumsal kesimin öncelikle çocuklar ve gençler olması açısından, bu doğru bir yeniden programlama kararıdır.

Kütüphane, etrafı niteliksiz yapılardan arındırılan küçük meydanda, taş duvarlar arasında cam bir küp olarak yükselir. Taş duvarlara değmeden en az müdahale ile ele alınışı, iki katlı cam kütlenin etkisini artırır. Dışındakiler için taş duvarlar bir muhafaza iken, içeridekiler için şeffaf çeperlerin, ardındaki kentsel peyzajın parçasıdır, Işığın cam yüzeylerden kontrollü biçimde içeri alındığı, iyi iklimlendirilen kütüphane tek mekan olarak örgütlenir. Dijital bir kütüphanede bilgisayar istasyonları dışında başka bir teftişe ihtiyaç duyulmaması, noktasal taşıyıcılar dışında bölücü içermeyen bütün mekan, birlikte çalışmaya odaklanmak açısından başarılıdır. Geceleri karanlık duvarlar arasında cam küpten yükselen ışık ve aydınlık hali, bilginin zamansız ve sınırsız ulaşımına ve yayılımına göndermede bulunarak, Adnan Büyükdeniz Kütüphanesini umut aşılayan bir kentsel nirengi noktası haline getirir.

Künye
Proje Yeri: Esenler, İstanbul
Proje Tipi: Kütüphane
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Esenler Belediyesi
Ana Yüklenici: Hamak İnşaat
Statik Projesi: Dilmer Mühendislik
Fotoğraf: Gürkan Akay
Proje Başlangıç Yılı: 2009
Proje Bitiş Yılı: 2009
İnşaat Başlangıç Yılı: 2009
İnşaat Bitiş Yılı: 2009
Arsa Alanı: 900 m2
Toplam İnşaat Alanı: 550 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Serkan İğdelipınar

A. Sinan Timoçin
Yardımcı Mimar(lar)
Fırat Çoban