Kardeşköy Evleri
Kardeşköy Evleri M-Ofis Mimarlık tarafından 2014 yılında tasarlandı.M-Ofis Mimarlık projeyi şöyle anlatıyor:
Aydın iline bağlı Kardeşköy yerleşim bölgesi, Değirmen mevkinde tasarlanan Kardeşköy evleri bulunduğu çevrenin kültürel değerlerinin, bölge iklim verilerinin ışığında modern bir konut tipolojisi yorumu ile tasarlanmıştır. Oldukça düz bir bölgede yer alan arsa tarım alanlarının içinde yer almaktadır. Bölgenin coğrafi karakterini yansıtan incir, pamuk ve zeytin ağaçları dokusu proje yakın çevresinde de devam etmektedir. Çevre yapılar genellikle tek veya iki katlı kerpiç, taş veya yakın dönem betonarme karkas yapılardır.
Tasarım ilkeleri belirlenirken İşverenin isteği doğrultusunda dört farklı tipte tasarlanan 10 adet villa ve bir hizmetli evinden oluşan proje, bölgenin geleneksel mimari karakterini çağdaş ve yalın bir bakış açısı ile ele almak ve bölge insanının genel karakteristiği gibi samimi ve şeffaf bir tasarım alanı yaratmak temel amaç olarak benimsenmiştir. Organik bir yapılaşma bölgesi olan yakın çevre mimari dokusu, tasarım alanına modern ve yalın bir anlayışla aktarılmış, çevre yapılarda ve istinat duvarlarında kullanılan ve bu bölgeden çıkan doğal taş ile ahşap gibi karakteristik öğeler, şeffaflık sağlamak için cam ve yalınlığı vurgulamak için brüt betonun entegrasyonu ile oluşturulan yapı kabuğu dört farklı tip villada ayrı ayrı yorumlanmıştır. Yapı kabuğu formları tasarlanırken çatılar, bölgenin sürekli güneşli geçen ve son derece yüksek sıcaklığa ulaşan yaz aylarında geniş gölge alanlar sağlamak ve olabildiğince şeffaf tasarlanan cephelere gölge sağlayarak konfor koşullarının elde edilebilmesini sağlamak için geniş saçaklara dönüşmüştür. Bölgeye ait doğal kırma taş malzeme, cam ve brüt beton ile entegre edilirken malzemede sıcaklık ve denge sağlama amaçlı ahşap kaplama açık teraslar ve dış saçak altı ve cephede kullanılmıştır. Dış saçak altında kullanılan ahşap kaplama bir iç mimari kararı olarak iç ve dış mekânı sadece cam ile ayrılan salonun tavanında da önerilerek yüzey sürekliliği sağlanmış ve bu şekilde yapının şeffaflığı vurgulanmaya çalışılmıştır.
Yapıların arsa üzerindeki yerleşimleri planlanırken arsa iki ayrı tanımlı ortak alana bölünmüş ve bu iki bahçe alanı lineer bir havuz öğesi ile birbirine bağlanmıştır. Bu iki alan, villaların birbirine göre tümlenen açılarla yerleştirilmesi ile oluşan üçgen doğrultular ile düzenlenmiş, bu hatlar lineer ağaç dizileriyle güçlendirilmiştir. Tanımlı alanlardan birinin merkezinde çocuk oyun alanı tasarlanarak çocukların oyun esnasında da ebeveynlerinin kontrolünde olmaları sağlanmıştır. Ayrıca hizmetli evine sırt veren çok amaçlı spor alanın da geniş ortak alan ile güçlü bir bağ kurmaktadır.