Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi

2016 yılında tamamlanan Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi, Mimarlar ve Han Tümertekin tarafından tasarlandı. 2017 yılında Mies van der Rohe Ödülü’nün ön seçim listesine giren 40 projeden birisi olmuştur.

Ege kıyısında, İzmirin kuzeyindeki Bademli Köyünde, 430.000 metrekarelik bir zeytinlik olan Angelosta bulunan, 2016 yılında tamamlanmış̧ olan Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi; doğal ve geleneksel yöntemler kullanarak, yerel zeytinlerden zeytinyağı üretmek amacına uygun bir endüstriyel yapı olarak tasarlanmıştır.

Misafirhane, dükkan ve üretim alanını içeren 1000 metrekarelik bir yapılar bütünü olarak tasarlanan üretim tesisimiz tipik Ege peyzajı içindeki arazisi, etkileyici bir deniz manzarası ve zeytin ağaçları ile çevrili taş yapıları ile dikkati çekmektedir. Tasarım konsepti ve stratejisi belirlenmeden önce "endüstriyel bir yapı bu peyzajla nasıl kenetlenir?" sorusuna cevap aranmıştır.

Türk mimarisinin esaslarının uygulandığı tesiste başından beri, zeytinyağı pompası kullanılmayacağı ilke olarak benimsenmiştir. Bu durum zeytinlerin üretime girdikleri yerde preslenmesi anlamına gelmektedir.

Böylece endüstriyel yapımızın inşa süreci, zeytinyağının yerçekimi akışıyla (cazibeyle) depolama tanklarına aktığı, tüm şişelenmiş zeytinyağlarının kamyonlarla üretim alanından ayrıldığı bir senaryonun gerçekleşmesini mümkün kılacak güçlü kesit ilişkilerine uygun, mükemmel topoğrafyayı bulmayı zorunlu kılan bir aşamadan sonra gerçekleşmiştir.

Ayrıca tesisin inşa edilirken var olan hiçbir bitkiye ya da zeytin ağacına dokunmayacak, zarar vermeyecek bir noktada bulunması konusunda oldukça hassas bir yaklaşım gösterilmiştir.

Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi genel olarak araları yerel taş ile işlenmiş çelik bir çerçeveden meydana gelmektedir. Beton, galvanizli çelik, bakır ve doğal taş malzemeleri kullanılan yapı, üretim alanının dışında kamusal alan olarak bir "dükkan", özel alan olarak da bir de "misafirhane" içermektedir.

Vaziyet planını oluşturulurken, kamusaldan özele peyderpey geçen bir şema üretmek amaçlanmıştır. Farklı açık ve yarı açık alanlar yaratan Angelos Organik Zeytinyağı Tesisinde, strüktür bu alanların etrafında şekillendirilmiş ve gerekli olan gölgeleme ve iklimsel konfora katkı sağlayacak öge olarak eğimli çatılar kullanılmıştır. İçerideki tüm fonksiyonlar projenin en mühim ögelerinden biri olan bakır çatı sistemi ile örtülüdür.

Künye
Proje Yeri: İzmir, Dikili
İşveren: Onur Meral, Aslı Meral
Ana Yüklenici: Onur Meral
Proje Yöneticisi: Sadık Aktar
Mekanik Projesi: Haluk Derya
Fotoğraf: Cemal Emden
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 2.800
Toplam İnşaat Alanı: 1.000

Pin It
Mimar

Han Tümertekin

Kemal Bal

Ali Dostoğlu