Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

HE Evi

HE Evi, İzmir Urla’da denize ve şehre yakın, ağaçlarla çevrili bir konumda, işlerini uzaktan idare edebilen, kalıcı bir yaşam alanı arzulayan bir çift için tasarlanan çelik taşıyıcılı sürdürülebilir konut projesidir.

Yapı,190 m2 oturum alanı üzerinde 120 m2 kapalı alanı ile ebeveyn yatak odası, banyo, çocuk odası ve yaşam alanından oluşmaktadır. Yatay düzlemde çelik taşıyıcı sistemle tek katlı olarak planlandı. İki çocuklu İzmirli ailenin kır evi olarak kullanmayı planladığı yapı, ailenin genel gereksinimleri, değişen yaşam koşulları ve arazinin şartları dikkate alınarak tasarlandı.

Günümüzde değişen yaşam koşulları pandeminin de etkisiyle bireysel olarak kent içinde yaşayan insanları yeniden yaşamlarını sorgulamaya ve planlamaya sürükledi. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, iş ve ev döngüsünde yüksek tempoyla çalışırken apartmanlarda betonarme binaların içerisinde doğadan ve doğal yaşamdan ne kadar uzaklaştıklarını bu dönemde daha da hissettiler. Urla projesi, tam da bu süreçte filizlendi. Yapı olabildiğince şeffaf, iç ve dış ilişkisi gözetilerek tasarlandı. Kullanıcının doğal yaşamın bir parçası olma hissini pekiştirecek kurgu, planlamanın önceliği idi ve buna bağlı olarak evin üç cephesi sürekli uzun bir cam duvar olarak düşünüldü.

Yapının çelik kolonları, iç mekan dışında konumlandırılarak cam duvarlar çatı saçakları ile korunaklı hale getirildi. Dış cephe yüzeyinde yapıyı saran ahşap latalar, belli noktalarda zemin kotuna kadar uzatılarak hem yatak odaları için gerekli mahremiyeti sağlayan, hem de iç mekanın güneş ısısı alımını dengeleyen yarı geçirgen bir tül örtü gibi kullanıldı.

Ahşap latalar ile gölgelenen açık terasta çatı düzlemini delip geçen selvi ağacı ve salonun arka bahçeye bakan yüzüne korunaklık sağlayan moloz taş duvar, yatay yapıyı tamamlayan dikey ve yatay öğelerdir.

Künye
Proje Yeri: Urla, İzmir
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Proses Yapi
Ana Yüklenici: Proses Yapi
Statik Projesi: Proses Yapi
Mekanik Projesi: Proses Yapi
Elektrik Projesi: Proses Yapi
Tesisat Projesi: Proses Yapi
Çelik Projesi: Proses Yapi
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2020
Arsa Alanı: 2.180 m2
Toplam İnşaat Alanı: 190 m²

Pin It
Mimar

Emre Çetinel

Serdar İpek