Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Intertech Teknopark Ar-Ge Binası

Denizbank’ın bir kuruluşu olan Intertech firması için tasarlanan yapı, Sabiha Gökçen Havalimanı yakınında bulunan Istanbul Teknopark yerleşkesi içerisinde yer alıyor.

ERA Şehircilik Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Intertech Ar-Ge yapısı, yer ve gök arasında mekik dokuyan uçakların oluşturduğu hareket ve dinamizme paralel şekilde hızla şehirleşen yerleşkede, çevresine biraz da sırtını dönercesine konumlanmış olan arazi üzerinde yükseliyor.

Binanın kullanıcıları, bilgi teknolojileri alanında çalışan genç ve yenilikçi bir ekip. Zamanlarının büyük çoğunluğunu bilgisayar ekranları başında geçirecek olan bu ekibe hem ihtiyaç duyacağı konfor koşullarını oluşturmak, hem de boşluğu ve çevredeki doğayı kucaklayabilme fırsatı yaratmak tasarımın temel hedeflerinden oldu.

İşverenin rasyonel bir iç mekan ve sirkülasyon kullanım talebi de bütçesel anlamda önemli verilerden biri oldu. Buna ek olarak sosyal yaşantının yapının iç kurgusunu etkilemesini ve onu şekillendirmesini başından itibaren önemsiyorduk. Dışarıdan oldukça düzenli ve sakin algılanmasını istediğimiz yapının gerek zeminle kurduğu hareketli ilişki, gerekse katlardaki sosyalleşme imkanı tanıyan alanların mekânsal çeşitliliği sayesinde dış ve iç mekan arasında bir gerilim yaratmayı hedefledik.  

Masif ve opak beyaz kütle, çevredeki boşluğa doğru iki kola ayrılarak kullanıcıları içeriye davet etmekte, bu iki kolu birbiriyle ilişkilendiren köprü ise boşlukta bir avlu tanımı yaratmakta. Köprü bir sosyal alan olarak öngörülürken, proje sürecinde işverenin talebi doğrultusunda spor merkezi haline dönüştürüldü.

Yapı altısı yer üstünde olmak üzere on katlıdır. Yapının yer üstünde kalan alanları orta çekirdek etrafına konumlanan çoğunlukla açık çalışma alanlarından oluşmakta. Orta çekirdek alanı çay-kahve istasyonları, fotokopi, tuvalet gibi servis işlevli hacimler ile açık ve kapalı toplantı mekanlarını, yangın merdivenlerini ve tesisat şaftlarını barındırıyor. Bunlara ek olarak her katta kullanıcıların molalarda hava alabilecekleri açık teraslar bulunmakta.

Ana yemekhane ve farklı yeme-içme alanları bodrum katta bulunmakla birlikte, alt kot ile dış arazi kotunu yakalayan kademeli teraslar sayesinde hem doğal ışığın bu mekanlara ulaşmasına imkan tanımakta, hem de arazi sınırıyla yumuşak bir ilişki kurulmakta.

Yapının enerji anlamında performansını artırırken gökyüzü ile bir diyalog kurmasını da arzu ettik. Beyaz opak cam kaplamalar günün farklı saatlerinde gökyüzünün yerdeki bağı haline gelerek tüm cephede adeta hareketli bir tablo görevi üstlenmekte. Cephedeki panellerden bazıları otomasyona bağlı olarak günün belli saatlerinde içeriye temiz hava almak üzere aralanmakta. LEED Gold sertifikasına sahip Intertech binasının tüm tasarımı yukarıda sayılanlara ek olarak bu sertifikanın kriterlerini de karşılayacak şekilde geliştirildi.

Harita
Künye
Proje Yeri: Pendik, İstanbul
Proje Tipi: Ar-Ge Binası
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Intertech AŞ
Fotoğraf: Yercekim Mimari Fotograf
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 5,000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 19,000 m2

Pin It
Mimar

Ali Hızıroğlu