Irmak Lisesi
Irmak Lisesi, Caddebostan’da bulunuyor.Proje açıklama metni:
İstanbul’un Anadolu yakasında, kentin içinde, önceden yapılmış yapılar, ağaçlar, cadde ve deniz arasında bir lise yapısı.
Ufak-tefek farklılıkları olsa da hemen hemen bütün lise yapıları için geçerli sayılabilecek bir program.
Çevre, eğitim, yapılabilirlik, kullanılabilirlik, kalıcılık vb. Noktalardan yola çıkarak, zorunluluklarla istediklerimizin arakesitinde duran ve çözüm bekleyen konular.
Okulu bir bütün olarak ele aldık ve kocaman bir "salon" olarak düşündük. Farklı kullanımlar için basit bölmelerle birbirinden ayrilabilen birimlerin olduğu bir büyük mekan. Işikli, sakin, "dışarısı gibi", ne olmasını istiyorsak o olabilecek bir "boşluk".
Düzen duygusunu oluşturabilmek ve sürdürebilmek için, bakılmadıkça görülmeyen, görülünce kolay anlaşabilen akslar üzerine yerleşen sessiz, durağan içinde olup bitenlerle tamamlanabilen bir iç mekan oluşturduk.
Hemen arkasindaki yapılardan görünüşü çevredeki kaotik yapılanmaya inat; basit geometrik formlardan oluşan kapalı bir kutu gibi yapinin.
Çatıyı örten bakir kabuk dışa kapalı "gibi görünen" halini ve korunaklılık duygusunu iyice belirgin hale getiriyor.
İçerideki için ise, yapı neredeyse yok gibi. Sınıfların yere kadar inen boydan boya cam yüzeyleri, önlerindeki balkon ve iç koridora bakan duvarlarin şeffaflığı mekanların birbirine ve dışarıya doğru akışkanlığını sağlayan önemli faktörler.
Marmara Denizi’ne açık bir koridorla tamamlanan bu şeffaflık ve süreklilik duygusunu okul tanımı içinde önemli olduğunu düşünüyoruz. Sınıflar güneydoğu, laboratuvar ve stüdyolar kuzey batıya yerleştirildi. Güneydoğu cephesinin ışığını denetlemek için sınıfların önündeki balkonlar güneş kırıcılar olarak kullanıldı. Yemekhane ve spor salonu deniz tarafına, konferans salonu ise yol tarafına yerleştirilerek bu mekanlarin okul dışı kullanımlara da hizmet edebilmesi sağlandı. Çünkü yakın çevrede bu tür mekanlar yok.
Mevcut bir ilkokul yapısının hemen yanında yer aldığı için ancak yaz tatillerinde yapılabildi ve iki yaz tatilinde de bitirildi. Bu zorunluluk inşa etme konusunda bildiklerimizi yeniden gözden geçirmemizi sağladı. Prefabrikasyon ve geleneksel yöntemler bir arada kullanıldı. Beton, çelik, ahşap gibi malzemeler birçok şeyi aynı zamanda yapılabilmesini sağladı. Bu konu, uzunca bir zamandır sürdürdüğümüz "inşa etmek" üzerine düşüncelerimizi olgunluk ürününü elde etmemizi sağladı diyebiliriz. Kaba yapı, ince yapı ayrımı neredeyse bütünüyle ortadan kalktı. Geleneksel inşa etme yöntemlerini endüstrileştirmeyi becerebildik ve şantiyeyi bir montaj şantiyesine dönüştürdük. Şimdi, bitmiş yapıya bakan birinin yöntemi ve süreci kolaylıkla okuyabileceğini düşünüyoruz. 15-18 yaş grubundaki insanların hakikat duygusuyla karşılaşmaları için bu noktayı önemli buluyoruz.