+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Similiar Projects

Işık Evi

Madra ve Kaz Dağları’na komşu Pelitköy Sahil’de bulunan yapı Cahit Göbekli tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Yüzyıllar boyunca binaların biçimlendirilmesinde güneş ışığı tasarım kriterlerinin başında yer almıştır. Adını bölgenin mitolojisinden alan ev Işık evi tasarımında da bölgede dört mevsim yüzünü gösteren güneş ve eğimli arazideki körfez manzarası tasarım parametrelerinin ilk sıralarındadır.

Yapının doğal ışıkla maksimum ilişki kurması amacıyla geniş cephe pencereleri kullanılmıştır. Bu pencereler, kullanıcıların manzara ve çevrenin güzelliğiyle bütünleşebilmesi için tasarlanmış. Bunun yanında argon gazlı cam kullanılarak görsel konfor ve enerji tasarrufu optimum seviyede tutulmuş.

Eğimi kullanarak yükseltilmiş kot da inşa edilen yapı manzaraya yönelimi ve geçirgen cephesiyle eşsiz bir panoramik körfez manzarası sunuyor. Servis alanları ve ıslak hacimler doğu cephesinde tutularak diğer bağımsız bölümlerin manzaraya hakim bir şekilde konumlandırılması amaçlanmış.

Yapının cephesinde modern, dayanıklı ve enerji tasarrufuna katkı sağlayan serapen sistemi kullanılmıştır. Taşıyıcı klipslerin üstüne yerleştirilerek oluşturulan kaplamada klipslerin arasındaki boşluk taş yünüyle doldurularak ekstra yalıtım sağlanmıştır.

Eğimin oluşturduğu boşluk kullanılarak oluşturulan havuz ve kapalı otoparkta da çağdaş malzemeler kullanılmıştır. Etrafı istinatlarla çevrili, depo ve kapalı otopark olarak kullanılan bodrum kat da yapının isminin hakkını veren bir tasarımla doğal aydınlatmadan yararlanmak için güneş tünelleri oluşturulmuş. Bahçedeki tünellerden ışığı içerik alarak aynalar yardımıyla bodrum kat da güneşi hissetmek mümkün.

Her yatak odasına banyo tasarlanan yapıda çamaşır şaftı oluşturularak 1.katdaki odalarla alt kattaki çamaşır odası arasında bir kanal oluşturulmuş. Kat yerleşiminde iki kata da salon mutfak yapılmış, her kat kendi içinde bir bütün olarak düşünülmüş.

Çelik sistemle tasarlanan geçirgen merdiven ahşap kaplamayla tamamlanmış ve süs çelik halatlarla bütünlüğü sağlanmış.

Details
Project Location: Balıkesir, Burhaniye
Project Type: Single House
Proje Tipi Grubu: Konut
Employer: Murat Özenen
Ana Yüklenici: Örentepe İnşaat
Structural Project: Hakkı Göbekli
Photography: Furkan Koçak
Project Start Date: 2017
Project End Date: 2017
Construction Start Date: 2017
Construction End Date: 2018
Building Plot Area: 594 m2
Total Construction Area: 397 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Cahit Göbekli