İlgili Projeler

Karamürsel Akçakoca Camii

Karamürsel Akçakoca Camii, İbrahim Türkeri – Gönül Karademir Mimarlık tarafından tasarlandı.

Proje alanının hem Samanlı Dağları'nın eteklerine yaslanmış olması hem de İzmit Körfezi'nin çeperlerinde yer alması tapınma mekanı tasarımının temel dayanak noktası olmuştur. Bu bağlamda kıble duvarı olabildiğince şeffaflaştırılmaya çalışılmıştır. Samanlı Dağları'nın tapınma mekanının kıble yönünde olması ve İzmit Körfezi'ne ise kentsel teras olarak uzanma fikri yerleşim kararını tariflemiştir.

Peygamberin bilinen ilk mescidi ve Bursa Ulu Cami'nin dikdörtgen plan kurgusu yeniden kullanılmıştır. Karamürsel köy camilerinin kırma çatısı yeniden stilize edilerek merkezde şeffaflaşmakta ve ilk Mescidin "gölgelik" unsuruna da atıfta bulunarak "çok kırma çatılı" bir örtü olarak mekanın asli öğesini kurmaktadır.

Kıyı kenti Karamürsel'in deniz fenerine atıfta bulunan minare, brüt beton olarak yeni bir kentsel imge sunmaktadır. Minare aynı zamanda kuşların yuvası olarak tahayyül edilmiştir.

Önerilen tapınma mekanı, inanan ile kendisinden öte olan arasında, mimarinin baskın öğeleri ile kuşatılmaktan farklı olarak geçirgen bir ortam sunmayı hedeflemektedir.

Temel tasarım kararına aykırı olarak mihrap nişi ve minber "hayırseverlerin" müdahalesi ve kararı ile yapıya eklemlenmiştir.

Künye
Proje Yeri: Karamürsel, Kocaeli (İzmit)

Pin It
Mimar

İbrahim Türkeri

Gönül Karademir Türkeri