Other Works
Similiar Projects

Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi

Bahadır Kul Architects tarafından tasarlanan, Konya'da bulunan, 10.000 kişi kapasiteli spor ve kültür yapısının inşaatı 2014 yılında tamamlandı.

BKA, projeyi anlatıyor:

Konya, gelişen ve büyüyen bir kent olma yolunda ilerlerken, bir çok  alanda çekim gücüne sahip bir kent olmanın yanı sıra, kentin ulusal ve uluslararası spor müsabakalarına da ev sahipliği yapma isteği, 10.000 kişilik bir spor salonu yapımı fikrini doğurdu. Bu bağlamda kent merkezinden 3 km uzaklıkta , tarihi ve  aynı zamanda turistik bir çekim merkezi olan Mevlana Kültür Merkezi'nin hemen arkasında yer alan alanda 10 000 kişi kapasiteli bir spor salonu tasarlandı. Mevcut raylı sisteme ilave edilecek  yeni bir hattın da üzerinde bulunan bu alan, aynı zamanda  kentin turistik  yerlerine ulaşım aksı da olan ana bir yol üzerinde. 10.000 kişilk spor salonu ile, ulusal ve uluslararası yarışmaların gerçekleşebileceği bir alanın Konya için mimari ve kültürel önemi fazladır. Tasarlanan spor salonu, mevcut raylı sistemin kullanılması ile turist çekme noktası haline gelen bir alana konumlanmıştır.

Yapının ana tasarım kriteri olarak, yapıya ana ulaşım aksı olan ve aynı zamanda üzerinde  raylı sistem de bulunan ana  yoldan, yaya yaklaşımlarını tanımlayacak akslar oluşturmak ve bu akslarla birbirine bağlanmış 5 ana kabuk oluşturmak hedeflendi. Bu ana kabuklar , aynı zamanda seyirci toplanma platformlarında üst örtüye dönüşerek, korunaklı bir alan etkisi yaratma amacı da taşıyor.  Yapı kabuğunu oluşturan ve aynı zamanda birbirine paralel olan bu formların arası cam yüzeylerle birleştirildi ve bu ara kısımlarla yaya yaklaşımları ,sporcu, hakem, basın, protokol girişleri tanımlandı.

80.000 m²  arazi üzerine planlanmış bu yapı  22.000 m² inşaat alanına sahip. Ana taşıyıcı sistemi betonarme olup, çatı ve cephe konstrüksiyonu çelikten imal edildi.

10000  kişi seyirci kapasitesine sahip olan bu yapı uluslararası standartlara uygun olarak tasarlandı.  Yapıya seyirci ulaşımı ana yoldan; sporcu, hakem, basın ve VIP salonlarına ulaşım ise yapının arka tarafından sağlanmakta. Bu planlama ile tüm girişlerin ayrı noktalardan ve kontrollü  bir şekilde yapılması sağlandı.

Bina modern bir salonun gerektirdiği minimum boyutlarda tasarlandı. Ana salonun formu dikdörtgen olup ;tribün planlaması köşeleri daireselleştirilmiş dikdörtgen formda tasarlandı. Binanın  0.00 kotunda sporcu, hakem, basın, vip girişi ve teknik girişler bulunmakta. Tüm seyirci girişleri 7.00 kotundan sağlanıyor. 7.00 kotunda ana solonu saran seyirci platformu bulunuyor. Bu platform salonun ana kabuğunu oluşturan kabuk parçaları tarafından örtülüyor.

Yapıyı çepeçevre saran seyirci giriş bloğuna bakan yüzeyler şeffaf tutularak, içe dönük bir salon yerine dışa dönük bir salon yaratılmaya çalışıldı. Bu sayede fuayeden  kentle görsel ilişki kurulmuş oldu.

Yapının tribün planlamasında tribün bütünlüğünün kopmaması için kat kullanılmayıp, katmanların yan yana gelmesinin tekrarıyla en iyi görüşü sağlayacak şekilde planlandı. Tüm tribünlere seyirci ulaşımları tribünlerin ortasından ve yoğunluğu azaltmak adına çok sayıda tasarlandı. Kat planlamasında ise 0.00 kotu sporcular, 7.00  kotu seyirciler için ayrıldı. 0.00 kotunda, sporcu, hakem, basın ve teknik girişler birbirinden bağımsız olarak sağlandı. 0.00 kotunda ana salonla ilişkili sporcu ve hakemler için soyunma odaları, idari ofisler, basın çalışma alanı ve basın toplantı salonları oluşturuldu. 6.00 kotunda tüm seyirci girişleri ve VIP girişleri bulunuyor. Bu kattaki fuaye alanlarında seyirciler için kafeterya, büfe, restoran bulunuyor. VIP tribünü batı tribününde  planlandı ve bu alanda asma kat oluşturularak, VIP için özel alanlar düşünüldü. Binada engellilerin ulaşımını kolaylaştırmak için engelli rampası ve 2 adet engelli asansörü planlandı.

Yapı planlamasında FIBA kriterleri göz önünde tutuldu. Saha ölçüleri , bir buz hokeyi pistini baz alarak değişebilir bir zemin planlamasına göre düzenlendi. Ana salonun yanında antrenman salonları bulunuyor. Bu salonlar atletizm, masa tenisi, boks gibi çok amaçlı kullanımlara hizmet verecek özelliklerde tasarlandı. Ayrıca yine bu alanda 1 adet squash salonu da mevcut.

Binada  uluslararası standartlara uygun olan her türlü görsel işitsel, teknik ekipman bulunuyor. Yine uluslararası kriterlerde olan  ve yeni teknoloji ürünü havalandırma, ısıtma, soğutma ve yangın söndürme sistemleri yapılandırılmış durumda.

Map
Details
Project Location: Konya
Project Type: Sports Hall
Proje Tipi Grubu: Recreation / Sports
Employer: Konya Büyükşehir Belediyesi
Ana Yüklenici: DEMARS İnşaat
Photography: KET Kolektif
Project Start Date: 2009
Project End Date: 2009
Construction Start Date: 2013
Construction End Date: 2014
Building Plot Area: 40,000 m²
Total Construction Area: 22,000 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Bahadır Kul