Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

MSGSÜ Kütüphanesi

Sedad Hakkı Eldem’in tasarımı olan MSGSÜ Kütüphanesi Şanal Mimarlık tarafından yenileniyor.

Tasarımcılar projeyi anlatıyor:

Bizans yapıları ile Boğaziçi arasında yer alan Sedad Hakkı Eldem’in üniversite kütüphanesi tasarımı, iki tarihi yapı arasında bir fener işlevi görüyor. Bu iki saray, mirası korurken yüksek miktarda ışığı karşılayan bir okuma odası ile yeni bir programa, bir güzel sanatlar okuluna ev sahipliği yapmak için mekansal olarak bağlantılıdır.

Yeni bir programa ev sahipliği yapan iki sarayda, hem modern yapıların çatı pencereleri/gök kuleleri/fenerler ve büyük hacimler gibi avantajlarının hem de sarayların niş, oda ve orantı gibi mimari niteliklerinin güçlerini sentezleyerek bir müdahale tasarlandı. 

Büyük bir jest olarak, mirası korumak için sarayların dış hacimlerini ve cephelerini korurken, beton yapının izin verdiği büyük alanlarda yüksek miktarda ışığı karşılayarak okuma odası ve stüdyo kültürünü birleştirdi. İki saray arasındaki ek alan, kitap deposu yerine okuma odası olarak tasarlandı. Büyük mekanlarda yüksek kullanıcı/okuyucu kapasitesini ağırlamak için kitaplar küçük saray odalarında saklandı.

Kütüphanenin konumu, çeşitli fakültelerden üyeleri ve hatta misafirleri çekmek için etkileyici doğal çevreden, dinamik deniz yaşamından, kültürel miraslardan ve ulaşımdan yararlanmaktadır. Tasarım, bu fiziksel ve sosyal bağlamlara yanıt vererek, işbirliğini geliştirmek için farklı öğrenme etkinliklerini ve sosyal etkileşimleri teşvik etmek ve barındırmak için çeşitli ve çeşitli yapılı ortamlar sağlar.

Kampüste sosyal açıdan çekici ve merak uyandıran bir stüdyo kültürü yaratmak için, araştırma/yayın alanı olarak sarayların nişlerinden ve odalarından yararlanılırken, büyük alanlar yaratıldı. Eldem tarafından geliştirilen alanlar informal öğrenme, yüzleşme/geçiş alanları ve okuma alanları için kullanılmaktadır. Tarihsel ve çağdaş Türk mobilyaları, programatik talebe göre okuma salonunun her tarafına dağılmıştır.

Künye
Proje Yeri: İstanbul
Proje Tipi: Kütüphane
Proje Tipi Grubu: Kültür Yapısı
İşveren: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ)
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2020
Arsa Alanı: 920m2
Toplam İnşaat Alanı: 920m2

Pin It
Mimar

Murat Şanal

Alexis Şanal