İlgili Projeler

ReYard

ReYard, Solar Decathlon Afrika yarışmasına katılan İTÜ ve YTÜ’lü lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından tasarlanan, projelendirilen ve inşa edilen bir konut projesi.

Tasarım aşamasında, Fas’ın, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa illerinin konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirerek, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir konut projesi önermek hedeflenmiştir. İsmini İngilizce tekrar anlamına gele “re” ve avlu anlamına “courtyard” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş ve Fas’ın geleneksel konut tipolojisi ‘Riad’a atıfta bulunmaktadır.  

Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu’nun geliştirdiği Alker yönteminden yola çıkan ve Türkiye’nin önde gelen yapı malzeme firmalarından Fibrobeton’un fabrikasında üretilen toprak bazlı paneller yapının taşıyıcı sisteminin oluşturmaktadır.

2 L formun bir araya gelmesi ile oluşan ve yapının ortasında kalan boşluk avlu olarak kullanılmak üzere tasalanmıştır. Avlu, yaşam ve kullanım alanlarını birbirinden ayırarak bir geçiş mekanı oluşturmuştur. Buna ek olarak, Avlu Fas kültür ve mimarisine uygun çok amaçlı bir yaşam alanı olarak da kullanılmaktadır. Çatıdaki canopy bir rüzgar kapanı görevi görmekte ve bu rüzgarı içeri alarak, gündüzleri Fas sıcağında avlunun serin kalmasını sağlamaktadır.

ReYard Evi’nin çok önemli bir diğer yenilikçi yönü de mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle kendi atığını arıtacak, bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürecek olması. ReYard Evi bir orman gibi havadan CO2 alıp O2 üretme kabiliyetinde olan yosun havuzuyla atık suyun sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlamayı, projenin karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor. Bunların yanı sıra fotovoltaik ve güneş panelleri, havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımıyla enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması bekleniyor.

Künye
Proje Yeri: Fas, Benguerir, Afrika
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Mimari Proje Ekibi: Aslı Aldemir, Bekir Süleymanoğlu, Ceren Çakar, Mustafa Demirel, Avni Yılmaz, Ilgın Yeşim Eldeş
İşveren: IRESEN
Danışman: Ruhi Kafesçioğlu, Özden Ağra, Murat Çakan, Muhammed Maraşlı, Fatma Akım, Süleyman Akım, Erden Güven, Neslihan Say, Dilek Yürük, Kerem Ercoşkun, Ahmet Topbaş, Ebru Akkaya, Emine Can Güven, Mustafa Sevindir, Özgül Öztürk, Murat Şanal
Ana Yüklenici: Amerika Enerji Bakanlığı
Peyzaj Mimarlığı: Fatih Seymen
İç Mekan Projesi: Ceren Çakar, Onur Yılmaz, Abdullah Cem Fırat, Ege Nurcan, Serhan Kaya
Konsept Tasarımı: Aslı Aldemir, Bekir Süleymanoğlu, Avni Yılmaz, Ilgın Yeşim Eldeş, Esra Kıygın, Onur Yılmaz, Ege Nurcan
Grafik Tasarım: Ege Nurcan, Esra Kıygın
Statik Projesi: Tarık Ateşer, Ahmet Can Bölük
Mekanik Projesi: İsmail Çelik, Atalay Yıldırım, İrem Esen, Mert Sunman, Hamdi Ergök
Elektrik Projesi: Recep Tuna, Rami Rafael
Tesisat Projesi: Talha Öz, Ali Uğur Tülüoğlu, Batuhan Üzümcüğlu
Fotoğraf: Hacer Bozkurt
Şantiye Yöneticisi: Tarık Ateşer, Bekir Süleymanoğlu, Ali Uğur Tülüoğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 140 m2
Toplam İnşaat Alanı: 120 m2

Pin It
Mimar

Aslı Aldemir

Bekir Süleymanoğlu

Avni Yılmaz

Onur Yılmaz

Serhan Kaya

Ayşe Yılmaz

Ceren Çakar

Mustafa Demirel

Abdullah Cem Fırat

Esra Kıygın

Ege Nurcan

Ilgın Yeşim Eldeş