The Frame / Çerçeve
Deren Uysal ve Selen Özdoğan tarafından tasarlanan, açık hava sinema perdesi ve kıyı mobilyası olarak kullanılan The Frame / Çerçeve, Marmaris ilçe merkezi sahilinde bulunuyor.Yerleşimlerin hafızalarında önemli bir yer etmiş açık hava sinemaları özellikle mahalle kültürünün daha belirgin var olduğu yıllarda önemli sosyalleşme ve eğlence mekanlarıydı. Kültürel bir aktivite olarak film izlemenin ötesinde açık hava sinemaları tanımladıkları mekan ile özellikle yaz akşamlarında mahallelerin ortak bahçesi/salonuydu. Sinemada buluşulur, gazozlar eşliğinde sohbetler edilir, yeni insanlarla tanışılır ve aynı zamanda film izlenirdi. “The Frame / Çerçeve” Marmaris’in belleğinde de yer etmiş olan bu kültürel aktiviteyi yeniden canlandırmayı hedefleyen bir sinema perdesi ve aynı zamanda kentliye yeni deneyimler sunmayı amaçlayan bir kıyı mobilyası olarak tasarlandı.
2019’da beşincisi düzenlenen Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali, kendilerine sunulduğu ilk andan itibaren bu fikri çok benimsediler. Bu süreçte Marmaris Belediyesi de projeyi sahiplenerek uygulamasını üstlendi. Böylelikle yerel aktörlerin iş birliği ile kamusal bir mekan üretilmiş ve “The Frame / Çerçeve” hayata geçmiş oldu.
“The Frame / Çerçeve” temelde, izleyen özne ile izlenen nesnenin buluştuğu bir ara düzlem olarak tasarlandı. Film gösterimlerinde filmle izleyiciyi, günlük kullanımlarda ise kentliyle kenti buluşturması hedeflendi. Bu temel fikir doğrultusunda, bir kıyı kenti olan Marmaris’in denizle buluştuğu önemli arakesitlerden olan Halk Plajı’nda denize paralel olarak konumlandırıldı.
Festivalin açık hava gösterimlerine ve olası gösterim etkinliklerine ev sahipliği yapacak olan “The Frame / Çerçeve”, çelik bir çerçeve ve içerisine gerilen yarı geçirgen bir kumaş perdeden oluşacak şekilde ve izleyicilerin hem plaj tarafından hem de deniz tarafından izleyebilecekleri şekilde kurgulandı.
Günlük kullanımda salt bir çerçeve olarak var olması hedeflenen yapı, kentliyi her an değişen canlı bir manzaraya davet ediyor. Vurguladığı bu manzara vesilesiyle yer ile güçlü bir ilişki kuran çerçeve, bünyesindeki oturma birimi sayesinde kentliye sahnenin içinde yer alma olanağı da sunuyor ve izleyici-film, kentli-manzara, kentli-çerçevede oturan kentli-manzara gibi karşılaşmalar üzerinden çeşitli sorgulamalar doğuruyor.
Böylelikle “The Frame / Çerçeve” gerek gösterim, gerekse günlük kullanımlarında; çok yönlü, çok boyutlu ve planlanmışların ötesinde, kullanıcı yorumlarına ve rastlantısallıklara açık bir çok deneyime mekansallık sunan kentsel bir unsur niteliği taşıyor.
Bulunduğu doğal peyzajı ve kullanıcıları da tasarıma aktif olarak dahil ederek, gündelik kullanımda farklı karşılaşmalara ve kullanımlara da zemin hazırlayan “The Frame / Çerçeve”, doğal ve yapay olanın, insan eliyle üretilen bu yapı üzerinden sürekli dönüşerek kullanıcıları için bir keşif durumunda olmasını sağlıyor. Yapımından itibaren planlanan kullanımların yanı sıra, kuşlar, balıkçılar ve deniz severler tarafından sıklıkla kullanıldığı gözlemlenen yapı, kentliyle yeni kurduğu tanışıklığını günden güne ilerletiyor.