+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

VIGOSS Tekstil Showroom ve Tasarım Ofisi

Zemberek Tasarım'ın tasarladığı ofis ve showroom, İstanbul Beylikdüzü'nde bulunuyor.

İstanbul’un iki tekstil firmasının, işbirliği kararıyla, ev sahibi markanın üretim binası dahilinde, yeni markanın tasarım ekibinin kullanacağı, yeni bir sergileme ve tasarım alanı ihtiyacı doğmuştur. Mimari ekibin bu alan için öngörüsü, yeni tasarım alanı ile mevcut mekan arasındaki kronolojik ve fonksiyonel farklılıkları vurgulan, “mevcut alana ait olmama” hissini yaratan, aynı zamanda mevcut bina ile güçlü ilişkiler kuran bir mekandı. Tasarımı şekillendiren bir başka ihtiyaç ise mekanın hem tasarımcıların kullanacağı bir tasarım atölyesi olarak, hem de tasarlanan ürünlerin sergileneceği bir showroom olarak görev yapması gerekliliğiydi. Mimari tasarım ekibi tüm bu talepleri tek bir kabukla karşılamayı hedefledi.

Kabuk;

  • dışında kalan mevcut bina geometrisine aykırı formu ile “başkalık” hissi yaratacak,
  • mevcut bina ile kuracağı tavan-zemin gibi yapısal birleşimlerdeki tavrı ile “eklenmişlik” hissini kuvvetlendirecek,
  • boşluklu ve yarı geçirgen kurgusu ile, dışında bıraktığı mevcut bina ve kullanıcıları ile ilişki kurmaya olanak sağlayabilecek,
  • kesitinin geometrisi ile bir yandan alanı sınırlarken, diğer yandan da iç mekandaki fonksiyona hizmet etmek üzere, tasarlanan ürünlerin sergilenebilmesi için alan oluşturacak, şekilde kurgulandı.

 

962 adet CNC kesim plakanın dairesel bir form oluşturacak şekilde biraraya getirilmesi ile oluşan kabuk, 500 metrekarelik alanı, dışarıda kalan 2.500 metrekarelik alandan ayırmaktadır. Çelik strüktür ile taşınan kabuk tavana ve zemine değmemektedir. Bu strüktür, taşıyıcılık fonskiyonunun yanısıra; tüm kabuğun, tasarımların sergileneceği bir askı ünitesi olarak kullanılmasını da sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Kabuğun yarı geçirgen yapısı, dış-iç arası ayrımı soyutlaştırmakta, mevcut mekan ve kullanıcıları ile ilişkinin devamlılığını sağlamaktadır. CNC levhaların formu ise, kullanıcılara; kabuğun etrafında ilerlerken içerisi ile ilgili sürekli değişen bir perspektif sunmakta, bunun yanısıra iç mekan aydınlatmasının dışarıya düşürdüğü gölgeler ile sınırlarının dışında kalan alanda da görsel zenginlik oluşturmaktadır.

Çalışma alanı, “tek mekan” hissi ile uyum sağlaması hedeflenerek, yine bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmıştır. Tasarımcıların çalışma masası; mekanın ortasında yer alan ve yalnızca kolonların taşıdığı tek ve büyük beton bir plak olarak tasarlanmıştır. 

Map
Details
Project Location: İstanbul, Beylikdüzü
Project Type: Store / Showroom, Offices
Proje Tipi Grubu: Commercial
Employer: VIGOSS Tekstil
Photography: Şafak Emrence
Project Start Date: 2012
Project End Date: 2012
Construction Start Date: 2012
Construction End Date: 2012
Total Construction Area: 500 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Başak Emrence

Şafak Emrence

Başak Bakkaloğlu