+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Balance Güneşli

Basın Ekspres Yolu üzerinde yer alan ve ofis, konut, çarşı fonksiyonlarını barındıran 92,602 m2 brüt inşaat alanına sahip proje, AVCIARCHITECTS tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Mevcut dokunun en belirleyici özelliği Basın Ekspres Yolu boyunca akan Ayamama Deresi’dir. Ayamama Deresi ve yapı adaları arasında kalan yeşil alanın tasarıma katılması, ve taşkın alanındaki su öğeleriyle de zenginleşecek nitelikli bir peyzaj alanı olarak kentle bütünleşmesi hedeflenmiştir. 

Zemin katlarda podyum ve üzerinde yükselen bir kuleden oluşan tipik tasarım anlayışına karşılık projede hedeflenen; gelecekte, metronun da gelmesi ve yeni iş merkezleri ile nitelikli bir ana yaya aksı olacak olan Taş Ocağı Caddesi’ni, korunaklı bir kentsel meydan şeklinde düzenlenmiş giriş alanıyla davet eden, ve merkezinde oluşturduğu sokak dokusu ile yayaları Ayamama Deresi peyzaj alanı ile bağlayan geçirgen bir yapı oluşturmaktır. Aynı geçirgenliği komşu parsellerle arasında da sağlayan proje bu sayede sürekli yaşayan, davetkar kamusal alanlar oluşturur. Bu sokakların etrafında da az katlı, kent ölçeğinde binalar konumlandırılmıştır.

Sokakları oluşturan az katlı bloklarda ofis ve home ofisler yer alır. Bu sayede belirli bir saatten sonra terk edilen güvenliksiz bir yerleşim yerine, her daim yaşayan, aktif, canlı bir mahalle dokusu oluşturulmuş ve sosyal sürdürülebilirlik kriterleri göz önünde tutulmuştur.

Farklı yönlenimlere farklı cephe hareketleri ve malzemeleriyle de cevap verilerek hem daha zarif bir kütle etkisi desteklenirken, hem de çevresel etkiler dikkate alınıp sürdürülebilirlik ve verimli enerji kullanımı ön planda tutulmuştur. Kuzey cephelerde daha dolu, taş kaplama yüzeyler, güney cephelerde ise cam cepheler önünde ahşap güneş kırıcılar ile katmanlanan cephe, güneş enerjisinden kaynaklı ısı kazanımını en verimli şekilde kullanmayı hedefler. Güney cephelerde yer alan kat bahçeleri de doğal ısıtma ve havalandırma sağlarken, cephede bir hareketlilik ve çeşitlilik oluştururarak yeşilin bina boyunca tırmanmasını sağlar.

Map
Details
Project Location: İstanbul, Bağcılar
Project Type: Housing Complex, Shopping Mall
Proje Tipi Grubu: Konut
Employer: Yayla Yatırım Gıda İnşaat Sanayi İç ve Dış Ticaret
Consultant: Preidemann
Ana Yüklenici: Erkiz Mühendislik
Peyzaj Mimarlığı: DS Mimarlık
Interior Architecture: Şerbetçi Mimarlık
Projcet Manager: Hasan Torunoğlu
Structural Project: Boztepe Yapı
Mechanical Project: Vemeks
Model: Küçük Atölye
Photography: Büşra Yeltekin
Project Start Date: 2012
Project End Date: 2017
Construction Start Date: 2015
Construction End Date: 2017
Building Plot Area: 16,900 m²
Total Construction Area: 92,602 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Selçuk Avcı

Burak Ünder

Hande Yarımbıyık

Tuba Şehitoğlu

Ceren Beyazıtoğlu

Selin Gürel

Eftychia Papathanasiou

Sinan Günay