+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

BASF Türk İstanbul Ofisi

İç mekan tasarımını Mimaristudio tarafından yapılan, toplam 5.500 m2 kapalı alana sahip BASF Türkiye Ofisi, İstanbul’un gelişen iş ve finans merkezi Batı Ataşehir’de, Nida Kule Kuzey binasında yer alıyor.

Tasarımcıları projeyi anlatıyor:

BASF İdari İşler ve Gayrimenkul Yönetimi liderliği ve işbirliği, BASF tasarım kriterleri ve fikirleri ile geliştirilen proje ile firma, çok katlı ve içe dönük bir fiziksel çalışma yapısından, yatay mimari üzerine kurulu açık ofis sistemine geçerek, fiziksel çalışma alanları yanında, çalışma kültürü ve alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Yeni fiziksel yapı içindeki çalışma anlayışı, tüm kademedeki çalışanların sosyalleşerek, bir arada, etkileşim içinde çalışmalarına olanak tanımaktadır. Firmanın çevreci, yenilikçi ve sosyal yüzü, BASF global tasarım kriterleri ile birleştirilerek, yepyeni bir çalışma ve yaşama alanı yaratılmıştır. Özellikle çevreci ve sürdürülebilir yaklaşımı sebebi ile proje Leed adayıdır.

Proje, 2.500 m2 net kullanım alanına sahip 2 katta planlanmıştır. Resepsiyon ve ana karşılama mekanının ayrı bir katta yer aldığı projede bu iki kat, Mimaristudio tasarımı iki ana merdiven ile birbirine bağlanmaktadır. Merdivenin düşey sirkülasyon hizmeti yanında, merdivenin bağlandığı podyum alanları, aynı zamanda ofisin buluşma, toplanma ve sosyalleşme noktalarıdır. Ofisin geneline hakim kurumsal renk vurgusu, ofisin kalbi konumundaki bu iki alanda dikkat çekmektedir.

Yeni çalışma kültürü ile, mevki ve görevine bakılmaksızın tüm çalışanlar bir arada ve ortak çalışma istasyonlarında planlanmıştır. Planlamada monotonluğun ve birbirinin tekrarı yerleşim düzeninin, farklı amaçlara hizmet eden sosyalleşme, görüşme ve toplantı alanları ile önüne geçilmiştir. Gerek birimler arası, gerekse birimlerin kendi içlerinde tasarlanan bu alanlarda farklı kullanımlara yönelik ürünler geliştirilmiş ve seçilmiştir. Mimaristudio tasarımı ürünler burada ön plana çıkmaktadır. Ayça Akkaya Kul imzalı ve Nurus üretimi görüşme kabukları (Office Stop) ve eksenel çalışan ayırıcı akustik paneller yanında, yine aynı tasarımcı imzalı, Connection Turkey üretimi oturma grupları (Rom&Jul) dikkat çekmektedir.

Kullanılan ofis mobilyaları özelinde, çalışan konforu ve çalışma ergonomisi adına titiz bir değerlendirme ile seçilen çalışma koltuklarının yanında, çalışma masalarında da aynı hassasiyetle elektronik yükseklik ayarlı masalar tercih edilmiştir. Farklı kapasite ve sayıdaki toplantı, görüşme ve eğitim odaları da bu yaklaşım ile benzer özellikte ürünlerle tefriş edilmiştir.

Mimaristudio, diğer projelerinde olduğu gibi BASF Ofisi’nde de tüm mekan tasarımını, tamamlanan doğru planlama sürecini takiben, zemin, duvar, tavan, aydınlatma, akustik, peyzaj, grafik tasarım, mobilya alt disiplinleri ile birlikte, bir bütün olarak ele almıştır. Mekanın tamamı, birbirini tamamlayan öğelerin bir arada yer aldığı, bütünsel bir kabuk olarak tasarlanmıştır. Firmanın yenilikçi, dinamik ve renkli kimliği, ince yapı malzemelerinin farklı form, biçim ve geometrik kullanımları ile ön plana çıkartılmıştır. Bu yaklaşım içinde firma kurumsal renklerine de, abartılmadan mekan tasarımları içinde yer verilmiştir.

Proje, BASF global kimliği sebebi ile firmanın vitrin yüzü olması adına da önemli bir çalışmadır. Bu anlamda, BASF’nin kendi üretimi olan ürünler proje içinde ince yapı malzemeleri olarak yer almıştır. Merdivenler, merdiven podyum alanları, açık ofis içinde planlanan toplantı odaları, görüşme odaları ve bu odaların açıldığı ortak sosyalleşme alanları zeminlerinde poliüretan kaplama malzemesi uygulamaları dikkat çekmektedir. Bununla birlikte firmanın güçlü ürün gruplarından olan akustik ‘basotect’ ürünü de, Mimaristudio tasarımı ile estetik bir dilde hayat bulmuştur. Merdiven galeri boşluğu üzerinde, aydınlatma öğesi ile birlikte tasarlanan dev enstalasyonlar projenin ilgili çeken detaylarından biridir. Ayrıca, toplantı ve eğitim odaları ile rekreasyon alanı tavanlarındaki paneller ise, malzemenin akustik amacının yanında, alışılmışın dışında kullanımı ile mekanların özgün parçaları olmuştur.

Açık çalışma ve yaşam alanlarında, tasarım süreci ile birlikte planlanması gereken akustik kriterler, bu proje özelinde alınan profesyonel danışmanlık hizmeti ile başarılı ve verimli bir netice vermiştir. Tasarım ve malzeme seçimleri bu çalışmalar ile birlikte ele alınmış, seçimler yapılmıştır. Çalışma sonunda, taşınma aşamasında yapılan teknik ölçüm ve değerlendirmeler ile elde edilen başarılı sonuçlar, pratikte de çalışan yorumları ve memnuniyeti ile doğrulanmıştır. Sadece mobilya ürünlerinde değil, estetik ve fonksiyonel akustik panellerin tasarım ve geliştirilmesinde de Mimaristudio imzası bulunmaktadır. Toplantı odası tavan ve duvarlarında, aydınlatma ile bir arada kullanılan bu ürünler projede dikkat çeken detaylar arasındadır.

Tüm ofisin otomasyon sistemi ile yönetildiği projede, aydınlatma tasarımı da tüm tasarımın bir parçası olarak Mimaristudio tarafından planlanmış, teknik ölçüm ve hesaplamalar için ise profesyonel destek alınmıştır. Farklı geometri ve kotlarda, farklı ince yapı malzemeleri ile tasarlanan tavan plakaları, düzensiz geometrik yapısı ancak homojen aydınlatma dağılımı ile ön plana çıkar. Gergi tavan, lineer ve noktasal ışık kaynakları ile genele hitap eden ürünlerin yanında, tüm dekoratif ürünler LED teknolojisine sahiptir. Özellikle dekoratif ürünlerin bir kısmında, kullanıldığı mekanın kullanım amacına yönelik olarak akustik aydınlatma ürünleri tercih edilmiştir.

Tüm çalışmanın sonunda proje, işverenin yenilikçi, çevreci ve renkli kurum kimliğini yansıtan, çalışanların mutluluğuna ve motivasyonuna odaklı yaklaşımı ile, sadece çalışma değil aynı zamanda yaşam alanı olmayı amaçlamıştır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Ataşehir, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: BASF Türk
Ana Yüklenici: Oğuz Bayazıt Mimarlık
Proje Yöneticisi: JLL
Aydınlatma Projesi: mimaristudio, Dark Lighting
Mekanik Projesi: Ard
Elektrik Projesi: Frekans
Akustik Danışmanı: Mezzo Stüdyo
Fotoğraf: Gürkan Akay
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 5,500 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ayça Akkaya Kul

Önder Kul
Yardımcı Mimar(lar)
Tolga Bozok
Kaan Gülkıran