+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Bayer Türkiye Genel Merkezi

İstanbul Ümraniye’de yer alan Bayer Genel Merkez Binası’nın yenilenmesi amacıyla düzenlenen davetli yarışmayla seçilen proje, yaklaşık 12,000 m2 inşaat alanına sahip, kapsamlı bir dönüşümü içeriyor.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Proje, değişen kurumsal kimliği ve şirket yapısıyla bir “Yaşam Bilimleri” şirketi olma yolunda ilerleyen Bayer’in, çalışma kültüründeki değişimini de esas alan bir ‘dönüşüm yönetimi’ süreci ile entegre yürütüldü. Hücresel yapıdaki geleneksel ofis tipolojisinden, çağdaş, ‘aktivite bazlı’ bir tasarıma dönüşen ve kimsenin ‘kendine ait’ bir masasının tanımlanmadığı, çalışma alışkanlıklarını kökten değiştiren bu yeni düzene geçişi hazırlayan bu süreç tüm çalışanların katılımıyla gerçekleşti.

Projeye başlarken, mevcut mimari yapının sağladığı potansiyeli kullanacak şekilde bir master plan tarif edildi. Binanın giriş alanının yer aldığı orta blok, ana trafiği yüklenen, düşey sirkülasyonu da barındıran daha kamusal bir alan olarak ele alındı. Her iki yandaki kanat bloklar ise, departmanların ve birincil çalışma alanlarının yer aldığı, mahremiyeti gözeten korunaklı alanlar olarak kurgulandı. Kanatlarla orta atriumu birleştiren ara alan bir tampon bölge görevi görecek, ve çeşitli orta boy toplantı odaları, ve esnek çalışma alanları ile kontrollü bir geçiş hazırlayacak şekilde tasarlandı. Bu mekânsal kurgu kesite de yansıtılarak, giriş katı ile birlikte, kottan dolayı dışarı açılabilen alt zemin kat, tamamen ortak kullanımların yer aldığı bir kata dönüştürüldü. Bağlantının sürekliliği bu iki katı birbirine bağlayan bir amfi ile sağlandı.

Giriş ve karşılama alanı, döşemede açılan bir yırtık ile iki kat yüksekliğinde bir hacme dönüştürülerek, atrium çevresinde tanımlanan şeffaflık sayesinde, binaya girer girmez tüm katların bir arada algılanması sağlandı. Bununla birlikte yeniden tarif edilen ana merdiven, ziyaretçileri ve çalışanları yürümeye teşvik edecek, davetkar bir şekilde tasarlandı. Islak hacimler, teknik hacimler ve asansörler de yeniden ele alınarak, yeni bir çekirdek tasarımı oluşturuldu.

Yöneticiler dahil kimseye ait bir odanın bulunmadığı bu yeni düzende tüm alanlar, dönüşüm yönetimi süresince tespit edilen aktivitelere yönelik tasarlandı. Birincil çalışma alanları ve odaklanma alanlarının yanı sıra, çok farklı boyutlarda toplantı ve proje odaları, ayakta toplantı ve çalışma odaları, think tank, telefon görüşmeleri amacıyla tasarlanmış, 2-3 kişilik toplantıların da yapılabileceği, atrium çevrelerinde cumba şeklinde düzenlenmiş küçük odalar, katlarda esnek çalışma olanağı da tanıyan kitchenette alanları oluşturuldu. Tüm binaya hizmet edecek şekilde alt zemin katta teşkil edilmiş town-hall alanı, cafe-bar, inovasyon odası, eğitim ve seminer salonları, büyüyüp küçülebilir toplantı odaları, eczane, spor salonu, yoga-pilates salonu, oyun odası gibi, çok çeşitli çalışma ve yaşam alanları yaratıldı. Elektronik rezervasyon sistemi ile kontrol edilen odalar sayesinde çalışanların, aktivitelerine ve toplantının niteliğine bağlı olarak diledikleri odayı takip ederek kullanmaları, zamandan tasarruf etmeleri sağlandı.

Mekanik - elektrik sistemler tamamen yenilenerek farklı zonlarda farklı sistem çözümleri ile enerji verimliliği en üst düzeyde tutuldu.  Akustik önlemler ve malzemeler detaylı hesaplar ile kontrol ve koordine edilerek, mimari tasarıma entegresi sağlandı. Atrium kesiti boyunca perfore ahşap panellerden özel bir akustik duvar tasarlandı.

Proje sürecinin en zorlayıcı yönü ise inşaatın mevcut binada aktif çalışma devam ederken yapılmasıydı. Bu sürecin yönetimi için detaylı fazlama çalışmaları yapıldı. Tüm aşamaların altyapısal ve mekânsal olarak planlaması yapılarak, nihai mekanik-elektrik sistemler de bu aşamaları gözeterek tasarlandı. Bu sayede ofisteki çalışmaların aksamadığı bir süreç yürütüldü.

Proje, tasarımından, dönüşüm yönetimine, inşaat yönetimi ve kalitesinden, en güncel teknolojik alt yapının adaptasyonuna, ve LEED sertifikasyonuna kadar, çalışan sağlığı ve memnuniyetini temel aldı.

Hiyerarşiyi ortadan kaldıran bir düzen kurularak, çalışanların, sadece bir oda, ya da masa ile aidiyet kurması yerine, ofisin tamamını sahiplenmesi, farklı çalışma modlarına göre, ve aktivitelerine bağlı olarak tasarlanmış çok çeşitli alanları kullanması, bu sayede ofis içinde yüz yüze iletişimin ve verimliliğin artması hedeflendi.

Harita
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Ümraniye
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Bayer Türkiye
Danışman: UKON Aydınlatma, Talayman Akustik, Altensis
Ana Yüklenici: DİEM Mühendislik Mimarlık
Proje Yöneticisi: Jones Lang LaSalle, JLL, Şeyda Koz
Grafik Tasarım: MADWORKS İstanbul
Statik Projesi: İnan Mühendislik
Mekanik Projesi: Arke Mühendislik
Elektrik Projesi: Prota Elektrik
Yangın Tahliye Projesi: Arı Yangın
Fotoğraf: Gürkan Akay
Mimari Mesleki Kontrollük: ÜNDER Architects
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 8,643 m2
Toplam İnşaat Alanı: 12,000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Burak Ünder

Müge Taştan

Regaip Adem

Deniz Özcan

Bihter Öztürk