35. Sokak
21 Kasım 2012 tarihinde Kalebodur sponsorluğundaki 23. ARKIV Buluşması, 35. Sokak'ta gerçekleşti. Teğet Mimarlık tarafından tasarlanan konut grubu ARKIV Seçkileri 2013'te yer alıyor.35.Sokak, İzmir'de şehir merkezinden Menemen'e doğru Kuzey'e uzanan aksın üstündeki, Ulukent semtinde bir araziye kuruluyor.Bu aks tam ovanın-tarımsal arazilerin bitip tepelerin yükselmeye başladığı çizgiden geçiyor. 35.Sokakta bu yamacın başında yer alıyor. Arazinin başlayıp sonlandığı nokta arasında 60 metre civarında oldukça büyük bir kot farkı var. Bu kot farkını tırmanan yapı, arazinin sınırlarından bağımsız kendi otonomisi olan bir figür.
Arazinin 3 farklı noktasından sağlanan araç girişleri, sıraevlerin kullandığı yaya sokağının altında araziye gömülmüş bir tünel olan otoparka açılıyor. Bu yeraltı otopark ve araç yolu sistemi sayesinde tüm araç trafiği yeraltına taşınmış ve parkyerlerinin evlere olan uzaklıkları optimum derecede sağlıyor. Otoparktan ve binayı çevreleyen yeşil alandan sokağa çıkış belli aralıklarla tekrarlanan istasyonlardan sağlanıyor.
Burada kentsel bir yaşamın gerçekleşebileceği bir durum yaratmak istedik. Bu noktada "town house", kent evi kavramına odaklandık. Bu kavram şehir dışındaki büyük lüks evlerde yaşayan aristokratların, sosyalleşmek, iş yapmak vs. gibi aktiviteler için yaptırdıkları şehir içinde kalan daha küçük evlerden çıkıyor. Daha sonrasında şehir dokusu çok daha sıklaşıyor ve sıra evler yapısı ortaya çıkıyor. İşte biz de buradan, aslında şehrin biraz dışında kalan bu yerde, kırsaldan kentsele yapılan o geçişi yakalamaya çalışıyoruz.
130 dönümlük bu arazinin 3'te 2'sini yeşil alan olarak bırakıp, 3'te 1'ine uzanan iki kilometrelik bir sokak oluşturmaya çalıştık. Bu arazinin topografyasıyla da uyum sağlayan, arazinin topografyasını izleyerek kıvrılan ve yükselen, hem de bu durumdan yararlanan bir kesitle bahçeye ve sokağa açılan bu sokağın üzerine 550 tane ev diziyoruz. Amacımız nostaljik bir sokak oluşturmak değil, servis koridoru olarak gördüğümüz bu sokağı sosyal alana dönüştürmek. Sistem, betonarme ve çelik. Çok ucuza yapılması hedeflendi ve hedef kitlesi orta sınıf. Cephe sistemleri çok basit. Cepheleri, bu inşaat sisteminin elverdiği kadar en basit şeklini kullanarak, uyumlu olmaya çalışarak oluşturduk. Bu nedenle büyük konsollar ve yırtıklar yok.