Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

A1.23 Penthouse

A1.23 Erenköy'de konumlanan iki katlı bir dairenin revovasyon projesidir.

Dairenin ayırt edici özelliği olan cam tavanlı yüksek salon hacmi, projenin ilk tasarım sorunsalı olmuştur. Üzerinde en çok çalışılan konu mekanın malzeme ve ışık dengesidir. Cam tavanın mekana kattığı sonsuz ve kontrolsüz ışık etkisini dengelemek için doğal, mat ve pastel tonlarda malzemeler tercih edilmiştir. Duvarda kullanılan toprak boya, zeminde kullanılan beton fibrecement ve ahşap meşe tonu renk paletini şekillendirmiştir. Bu tonların nötr uyumu; taş, kumaş ve bitki seçimlerinde özgürlük sağlamıştır.

Açık kurgulanan, teras kapısı dışında aralarında hiç sınır bulunmayan, bu mahallerin biraradalığını; aynı zamanda özerkliğini, sağlamak için fonksiyonel geçişler yapılmıştır. Mekan organizasyonundaki bu geçişler, bazen akışkan formlarla, bazen malzeme geçirgenliğiyle, bazen de renk paletindeki değişimlerle yapılmıştır. Evin yaşama alanı mutfak, bar tezgahı, oturma alanı, okuma alanı, teras mutfağı, teras yemek alanı ve teras jakuzi alanından oluşan, ışığı bol 150 m2'lik bir alana yayılmaktadır. Beton dokusu ortak alan sirkülasyonunu tanımlarken, duvardan soğutma sisteminin çözüldüğü tavana dönen ve basamaklarla üst kata taşınan meşe; katlar arasındaki geçişe işaret etmektedir. Giriş holü, mutfak ve bar sınırını; tezgah ve metal şaraplık çizer. Yüksekliği vurgulayan, eğrisel formuyla mekanın geneline tezat duran şömine/Tv/kitaplık kütlesi oturma alanına işaret eder. Teras zeminindeki taş üzerinde basamaklanan ahşap dek jakuziye doğru yükselir ve bu alanı özelleştirir.

Evde bulunan iki yatak odasında da yatak sınırlarında halı tercih edilmiş ve ahşap parkeden eğrisel bir sınırla ayrılmıştır. Nervürlü cam kullanımı ile ışık kırılmaları ve derinlik arttırılmış, dolap/giyinme odası içleri filtrelenmiştir. Yatak alanında; evin genelinde kullanılan ahşap doku devam ettirilmiş, aynı zamanda evin renk paletinin biraz dışına çıkan ama çok da uzaklaşmayan tonlar tekstil ve lake boyalı malzemeler kullanılmıştır. Üç banyoda da farklı renklerde seramikler tercih edilirken; ana banyodaki küvet alanı özel baskılı çini ile ayrıştırılmıştır.

 

Künye
Proje Yeri: Kadıköy, İstanbul
Ana Yüklenici: r.a.f. studio
İç Mekan Projesi: r.a.f. studio
Konsept Tasarımı: r.a.f. studio
Uygulama Projesi: r.a.f. studio
Fotoğraf: Egemen Karakaya

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Hasan Agah Erkan

Mustafa Anıl Erkan